Altın ve doları direkt olarak etkileyecek olan ABD Merkez Bankası Fed’in toplantı tutanaklarına ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı bu hafta içerisinde açıklanacak. Beklenti ise FED'in yüzde 50 baz puan faiz artırıma gitmesi bekleniyor. Kritik veri öncesi yüzde 70 seviyelerine kadar çıkan 75 baz puan faiz artışı ihtimali ise yüzde 42'ye geriledi. Peki altın fiyatları düşer mi, yükselir mi? Dolar ne kadar oldu? Altın nasıl tepki verir? Analizlerden yeni değerlendirmeler geldi. Uzmanlar “Altın genellikle ekonomik gerileme dönemlerinde yükselir. Bu durum, son üç resesyonda da böyle olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

 

ANALİSTLER TEK TAHMİNDE BULUŞTU

Yatırımcıların dört gözle beklediği ABD Merkez Bankası Fed’in toplantı tutanaklarına ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı bu hafta açıklanıyor. Beklentiler ise Fed'in yüzde 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi yönünde. Veri öncesinde yüzde 70 seviyelerine kadar çıkan 75 baz puan faiz artışı ihtimali ise yüzde 42'ye geriledi.

a3-76.jpg

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI NE OLUR?

Yurt içindeki ekonomik gelişmelere baktığımız zaman Borsa İstanbul bu hafta BIST 100 endeksi rekor üzerine rekor kırdı. Gözler ise TCMB'nin perşembe günkü faiz kararına çevrildi. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin politika faizini yüzde 14'te sabit bırakmasını bekliyor.

 

ALTIN FİYATLARI GÜNE NASIL BAŞLADI?

Bu gelişmelerle yükseliş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyan altının ons fiyatı geçtiğimiz haftayı yüzde 1,50 primle 1.802 dolardan tamamladı. Ons altın yeni haftada 1809 dolardan işlem görüyor. Geçen hafta yüzde 1,5’e yakın değer kazanarak 1035 liraya yükselen gram altın haftanın ilk işlem gününe yatay başladı.

a5-32.jpg

17,94’ten hafta kapanışı yapan dolar/TL kuru bu sabah yükselişle güne başlayarak 17,95 seviyelerinde bulunuyor. Aynı dakikalarda euro/TL 18,40 liradan alıcı ile buluşuyor.

 

UZMAN İSİMDEN KRİTİK UYARI: SON ÜÇ RESESYONDA DA...

Altın ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken Yatırım Danışmanı Ve Ekonomist Arkadiusz Sieroń’un açıklamaları dikkat çekti. Uzman analist “Ya zaten bir resesyondayız ya da bir durgunluğa doğru gidiyoruz. Altının güvenli liman varlığı olduğu göz önüne alındığında, fiyatları için bir durgunluk olması gerekir. Altın genellikle ekonomik gerileme dönemlerinde yükselir. Bu durum, son üç resesyonda da böyle olmuştur” İfadelerini kullandı.