Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'de yer alan tüketim miktarı, 2023 yılı için mesken ve tarımsal faaliyetler tüketici grubuna yönelik yıllık 100 milyon kilovatsaat ve diğer tüketici gruplarına yönelik yıllık 1 milyon kilovatsaat olarak uygulanacak.

Söz konusu sınırları aşan ticarethane ya da KOBİ gibi tüketici grupları EPDK'nın yayınladığı nihai tüketici tarifelerinden elektriğini alamayacak. Bunun yerine son kaynak tedarik tarifesi yönetmeliği ile belirlenen son kaynak tedarik tarifesinden elektrik enerjisini temin edecek.

Daha önce konuyla ilgili Bloomberg HT'ye konuşan sektör temsilcileri bu düzenlemenin faturaların artmasına neden olacağı ve elektriği spot piyasadan almak zorunda olmalarının kendilerine ekstra maliyet getireceğini belirtmişti.EPDK, aynı tebliğde yer alan ve 1 Ocak 2019'dan itibaren 1,0938 olarak uygulanan enerji tedarik maliyeti dışındaki diğer tüm maliyetler ile makul kâr dikkate alınarak belirlenen katsayıyı (KBK) ise sabit tuttu.

Öte yandan, EPDK gelecek yıl uygulanacak doğalgaz piyasası serbest tüketici olma sınırında değişikliğe gitmedi.

Bu kapsamda, 2015'teki doğal gaz piyasası serbest tüketici sınırı, 2023 yılı boyunca uygulanmaya devam edecek. Konut tüketicileri için serbest tüketici olma sınırı yıllık 75 bin metreküp olarak belirlenmişti.

Söz konusu kararlar 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Son kaynak tedarik tarifesi nedir?

2018 Ocak ayında yayımlanan tebliğe göre, tüketicinin yıllık elektrik enerjisi tüketimi 50 milyon kilovatsaat üzerinde ise, sanayi, ticarethane, mesken, hangi tarifeye tabi olduğuna bakılmaksızın 1 Nisan 2018 itibari ile EPDK tarafından yayınlanan elektrik tarifelerinden bağımsız olarak farklı bir yöntemle faturalandırma yapılmaya başlandı.

Bunun haricinde, eğer herhangi bir özel elektrik tedarikçisi ile anlaşma yapılmadıysa veya herhangi bir sebeple elektrik enerjisinin tedarik edildiği tedarik şirketi tüketiciyi portföyünden çıkartırsa, yani elektik aboneliği her hangi bir sebeple dağıtım sistemine düşerse son kaynak tedarik tarifesi üzerinden faturalandırma yapılacağı anlamına geliyor. Bu yeni faturalandırma yöntemine de son kaynak tedariki denmektedir.