SALİHA SULTAN

TÜRK DÜNYASINA YOL GÖSTEREN 23 BİLİM İNSANI TEK KİTAPTA

Konuralp Ercilasun’dan İsenbike Togan’a, Melek Özyetgin’den Serkan Acar’a, İlyas Kemaloğlu’ndan İnci Enginün’e Türk dünyasının 23 bilim insanı, ‘Türk Dünyası Uzmanlarıyla Söyleşiler’ kitabında bir araya geldi. Ahmet Kanlıdere tarafından yayıma hazırlanan kitap, Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda. Kitap, Türk dünyasının tarih, dil, edebiyat başlıklarındaki çeşitli meselelerine bilimsel mesailerini hasreden bilim insanlarının yetişmesini ve çalışma alanlarına kendilerini hazırlayan eğilimlerini, entelektüel meraklarını biyografileri bağlamında merkeze alan ve doktora öğrencilerinin gerçekleştirdiği bir dizi mülakattan oluşuyor. Mercek altına alınan konulardan önce sosyal bilimciyi ve onun sosyal çevresini tanımanın önemini ortaya koyan bu söyleşiler, öğretici birer rehber niteliği taşıyor.

 

28kr02-sol.jpg

SAVAŞIN GÖLGESİNDE BÜYÜYEN İKİ ÇOCUK

Rus yazar Yevgeniy Panteleyeviç Dubrovin’in ‘Keçiyi Beklerken’ romanı Alfa Kitap tarafından okura sunuldu. Yazarın daha önce ‘Hipnozcunun Yeğeni’ eserini Türkçeye aktaran Ali Rıza Dırık tarafından çevrilen roman, ikinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği’nde babasız evlerde, yoksulluk ve açlıkla mücadele eden annelerin hikayesini, savaşın yerle bir ettiği ahlaki değerleri gözler önüne seriyor. Eserlerinde savaş sonrası yaşananları mizahi bir dille kaleme almasıyla da bilinen Dubrovin, iki çocuk kahramanın hikayesi üzerinden, yurtsuzluğun, şiddetin ve sınıf ayrımının trajik etkilerini sorguluyor. Roman, 1988’de yönetmen Galina Yurkova tarafından ‘Frantsuz’ adıyla beyazperdeye aktarılmıştı.

28kr02-sol1.jpg

HATIRLAMAK VE UNUTMAK ÜZERİNE BİR BAŞYAPIT

İspanyol yazar Javier Cercas’ın adının tüm dünyada duyulmasını sağlayan ve Mario Vargas Llosa, J. M. Coetzee, Doris Lessing gibi yazarların büyük beğenisini kazanan Salamina Askerleri romanı Everest Yayınları’nca okura sunuldu. Saliha Nilüfer tarafından Türkçeye aktarılan roman, İspanya tarihinin çok belirleyici bir dönemine farklı bir açıdan yaklaşıyor. İspanya İç Savaşı’nın son aylarında, Cumhuriyetçi birliklerin bir grup Franco taraftarını kurşuna dizmesiyle gelişen olayları okuruna aktaran roman, hikâye içinde hikâyelerle gerçekle kurmaca arasındaki ince çizgide seyreden, hatırlamak ve unutmak üzerine bir başyapıt.

 

28kr02-sol2.jpg

MİNİKLERE EZELİ DOSTLUĞU ANLATAN HİKAYELER

Kitapları 30’dan fazla dile çevrilen Alman çocuk ve gençlik edebiyatının yıldız kalemlerinden Andreas Steinhöfel’in ‘Riko ve Oscar’ serisini Türkçeye kazandıran Tudem Yayınları, yazarın beş kitabını bu kez özel set olarak çocuklara sunuyor. Peter Schössow’un resimlediği, 12 yaş üstü çocukların keyifle okuyacağı serinin çevisinde ise Kâzım Özdoğan, Suzan Geridönmez ve Olcay Mağden imzası var. Ezelî ve ebedî dostluklarıyla ezberleri bozan iki kafadarın birbirinden sürükleyici beş ayrı macerasına yer veren set, polisiye filmlere şapka çıkartan çok katmanlı kurgusuyla çocukların merak duygusunu körüklüyor. Sette, serinin ‘Derin Gölgeler’, ‘Defolu Kalpler’, ‘Çalıntı Taş’, ‘Gökteki Cennet’, ‘Devasa Bir Hata’ kitapları yer alıyor.

28kr02-sol3.jpg