ABD'li Demokrat Parti Senatörü ve Dış İlişkiler Komitesi üyesi Chris van Hollen, Yunan basınına verdiği röportajda Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunurken, ABD'nin yeni şartlar sunması gerektiğini vurguladı. Hollen, Ege'deki kiriz nedeniyle 'Yunanistan'ın yanındayız' mesajı verdi.

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesine bir röportaj veren Hollen, Türkiye’nin NATO içerisinde tutarsız bir müttefik olduğunu savundu. Hollen’a, Türkiye’ye olası F-16 satışına ilişkin bir soru yöneltilirken, ABD Başkanı Joe Biden’ın Madrid’deki NATO zirvesinde Erdoğan’a bu konuyla ilgili destek vereceğini söylediği de hatırlatıldı.

“TÜRKİYE'YE F-35 SATIŞINI ENGELLEDİM”

Hollen, “Ankara’ya F-16 satışıyla ilgili şu an senato nerede duruyor?” sorusuna, “Bu soruyu yanıtlamak için biraz geçmişten bahsetmek gerekli. Hatırlarsanız Kongre, Rus S-400 sistemini satın aldıktan sonra F-35’lerin Türkiye’ye satışını haklı olarak reddetmişti. Ben de bu satışı engelleyenlerden biriydim ve bu süreçte aktif olarak rol aldım. Bu satın alma, diğer sorunlarla birlikte, Türkiye’nin tutarsız bir NATO müttefiki olduğunu ve F-35 programından çıkarılmasının haklı olduğunu kanıtladı” dedi.

“SURİYE’DE YPG'YE KARŞI KULLANILMAMALI”

Hollen, F-16’larla ilgili olarak ise, “F-16’ların yükseltilmesine ve yeni partilerin satışına gelince ise Türkiye’ye bazı şartlar sunmalıyız. Örneğin, Türkiye’nin F-16’larını Yunanistan gibi diğer NATO ülkelerinin hava sahasını işgal etmek için kullanmamalıdır. Bununla birlikte, IŞİD’le mücadelede desteklediğimiz YPG/SDG gibi Suriye’deki gruplara karşı da bu silahların kullanılmaması şart koşulmalıdır.

Kısacası, F-16’ların herhangi bir satışı veya yükseltilmesi için açık koşullar gerekmektedir. Kongre, F-35 konusunda kontrolü ele aldı ve sizi temin ederim ki, F-16 konusunda da aktif olarak yer alacaklar” dedi.

ABD’li senatöre röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili de bir soru yöneltildi. Hollen “Senato Erdoğan’ın Yunanistan’a karşı söylemlerini ve Kıbrıs konusunda hamlelerini nasıl görüyor?” sorusuna “Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinin ihlallerinin istikrarı bozduğu çok açık. Bu konuda ABD ve NATO’daki ortaklarımız Türkiye’yi sorumlu tutmak için birlikte çalışmalı. BM Güvenlik Konseyi kararları başta olmak üzere demokrasi ile ilgili konuların da ihlal edildiğine şahit oluyoruz. Özellikle Kürtlere yönelik baskı sürüyor” yanıtını verdi.

“YUNANİSTAN ABD'NİN ÖNEMLİ BİR ORTAĞI OLDUĞUNU KANITLADI’

Hollen, ABD ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin tarihin en güçlü seviyesine geldiğini de vurgularken “Yunanistan NATO’nun önemli bir stratejik ortağı olduğunu kanıtladı ve Putin’in Ukrayna’ya saldırısından sonra bu önemli rolü daha da güçlendirdi” dedi.

Hollen “Sadece askeri açıdan değil, NATO’nun korunması ve cephedeki devletlerin ve Ukrayna halkının kendilerini savunmaları için gerekli teçhizatın sağlanması açısından da önemli olan Dedeağaç limanındaki faaliyetlerde bunu açıkça görüyoruz” ifadelerinde bulundu.