Dünyanın en büyük çip üreticilerinden ABD merkezli şirket Intel Corp., İrlanda ve Fransa'daki tesislerinin yanı sıra Almanya’da da büyük bir çip fabrikası inşa etmeyi planlıyor.

Bloomberg’in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Almanya ve Intel, Doğu Almanya'daki Magdeburg kentinde kurulacak bir yarı iletken üretim tesisi için 10 milyar euro (10,9 milyar dolar) değerindeki sübvansiyon konusunda anlaşma imzaladı.

Alman hükümetinin Pazartesi günü e-postayla yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Intel CEO'su Pat Gelsinger'ın Berlin'de saat 14.45'te imza törenine katılacakları bildirildi.

Intel, başlangıçta Magdeburg kentindeki tesisi 6,8 milyar euroluk devlet yardımı ile inşa etmeyi kabul etmişti, ancak ekonomide yaşanan çalkantılar nedeniyle tesisin inşaasına başlamayı ertelemişti.

Projenin 30 milyar euroya mal olması bekleniyor

Söz konusu yakın kaynaklara göre, şu anda üzerinde anlaşmaya varılan genişletilmiş paket, hem mali sübvansiyonlar şeklindeki geleneksel yardımı, hem de enerji fiyat tavanlarını içerecek. Intel başlangıçta Magdeburg projesinin 17 milyar euroya mal olacağını tahmin etmişti, ancak yeni hesaplamalara göre projenin 30 milyar euroya mal olmasının beklendiği aktarıldı.

Öte yandan, projeye ilişkin detay veren kaynaklar, Avrupa Birliği'nin Çip Yasası aracılığıyla Intel'in maliyetlerinin kabaca yüzde 40'ının sübvanse edileceği bildirdi.

Intel yeni çip fabrikası için Polonya’yı seçmişti

Intel CEO’su Gelsinger, kısa bir süre önce sektördeki önceki hakimiyetini yeniden sağlamak için kritik çip bileşenlerini üreten merkezleri çeşitlendirmeyi amaçlayan devasa bir genişleme programı başlatmıştı.

Intel 16 Haziran’da yaptığı açıklamada, Polonya’da 4,6 milyar dolarlık yatırımla bir çip fabrikası kuracağını duyurmuştu.

Diğer taraftan, Polonya’daki yeni fabrikanın 2027'de faaliyete geçmesi ve 2 bin kişiye istihdam sağlamasının planlandığı aktarılmıştı. Şirket ayrıca Eylül 2021'de, gelecek 10 yıl içinde Avrupa'ya 80 milyar euroya kadar yatırım yapabileceğini duyurmuştu.