Altın, doların hafif gerileyişi ve yatırımcıların Fed'in para politikasında sıkılaştırmaya ilişkin ipuçları için Çarşamba günü yayımlanacak Fed tutanaklarını beklemesiyle Asya piyasalarında değer kazandı.

Spot altın, bu yıl Fed’in agresif faiz artışlarıyla baskı altında kaldı. Pazartesi günü Çin’in daha fazla sıfır Kovid kısıtlaması uygulayabileceğine dair işaretler doları canlandırırken altının değer kaybetmesine neden oldu.

Australia & New Zealand Banking Group Emtia stratejistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari tarafından geçilen bir bilgi notunda, “Fed’in şahin tavrında ısrarcı davranmasının altın fiyatlarını belli bir seviyede tutması muhtemel” ifadeleri kullanıldı.

İkili değerli metalin aşağı yönlü eğilimin sürdürmesini ve kısa vadede 1700 dolar altına düşmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Fed yetkililerinden yavaşlama sinyali

Son günlerde Fed üyelerinin Aralık ayı faiz artış büyüklüğü için yaptıkları güvercin yorumlar doların gerilemesine neden olmuştu. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester Fed'in gelecek ay faiz artış hızında vites düşürebileceğini belirtmişti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de faiz kararının alınacağı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz artışlarının gecikmeli etkisini dikkate alması gerektiğini vurguladı. Daly'e göre faizleri yüzde 5'e getirmenin iyi bir başlangıç noktası olacağını söylemişti.