Altın, ABD ve Avrupa'da kötüleşen ekonomik görünümle birlikte bir önceki seansta sekiz ayın en yüksek seviyesine sıçradıktan sonra Asya piyasalarında geriledi.

Spot altın 1933 dolardan işlem gününe başlaması sonrası ons başına 1927 dolardan işlem görüyor. Dolar kurunun ons altın fiyatıyla çarpılarak hesaplanan gram altın ise 1171 TL ile rekor kırdı.

Güvercin söylemiyle bilinen Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, ABD'deki faizlerin enflasyonu soğutmak için bir süre yüksek kalması gerektiğini söylerken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde enflasyonu hedef seviye olan yüzde 2’ye getirmek için çalışmalarından taviz vermeyeceklerini belirtti. Japonya'da enflasyon da, kırk yılı aşkın süredir ilk kez yüzde 4 seviyesine ulaştı.

Altın, Fed'in daha az şahin tavır takındığına dair işaretler, dolar ve tahvil getirilerinin düşmesiyle birlikte Kasım başından beri yükseliyor. Çin'in bu yılın sonlarında toparlanması beklense de, ABD ve Avrupa ekonomilerinin görünümünün kararmasıyla ortaya çıkabilecek güvenli liman talebinen destek bulabileceği değerlendiriliyor.

Bu hafta ABD'den gelen ekonomik veriler ise karışık bir tablo çizdi. Perşembe günü yayımlanan verilere göre, işsizlik maaşı başvuruları beklenmedik bir şekilde Eylül ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi ve işgücü piyasasının gücünün altını çizdi. Bu veri haftanın başlarında perakende satışlarda ve üretici fiyatları enflasyonunda düşüş gösteren ekonomini soğuduğuna işaret eden rakamların ardından geldi.