CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı ek MTV ödemelerinde araç sahipleri AYM kararını bekliyor. Ödemeler ancak yüzde 20’de kaldı.

EK MTV ÖDEMELERİ İÇİN AYM KARARI BEKLENİYOR

Depremin zararlarını finanse etmek için ek Motorlu Taşıtlar Vergisi getirilmişti. Yasaya göre, ek MTV bir defaya mahsus ağustos ve kasım olmak üzere iki taksit halinde ödenecek.

İlk taksit için son tarih 6 Eylül 2023’e kadar uzatılmıştı. Ancak, araç sahipleri ek MTV kararının AYM'den döneceği beklentisiyle ilk taksit için aceleci davranmadı.

Hürriyet'e konuşan vergi uzmanlarına göre, ağustos sonu itibarıyla ek MTV’nin ilk taksidi için hedeflenen 16.3 milyar TL’nin yalnızca 3.4 milyar TL’si tahsil edildi.

ŞİMDİYE DEK EN DÜŞÜK TAHSİL ORANI OLAN VERGİ KALEMİ

Bu tutarla tahsilat oranı yüzde 20.8’de kalırken, ilk taksitte uzatılan süre yani 6 Eylül tarihi de dikkat alındığında tahsilat oranının en fazla yüzde 30’lara kadar çıkabileceği belirtildi.

Sene başında MTV’de hedeflenen tutarın 38 milyar TL olduğunu hatırlatan vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, daha önce hiç bu kadar düşük oranda tahsil edilen bir vergi kalemi görmediğini belirterek, “Kişisel kanaatim AYM’nin ek MTV’yle ilgili kararının bu kez iptal yönünde olmayacağı” dedi.