Türkiye'nin gündemini sürekli meşgul eden ev sahibi ve kiracı sorunlarına her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Mahkemede sonuçlanan ev sorunlarına dair yeni bir döneme giriş yapılıyor.

KİRA SORUNLARI SON BULUYOR

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanunuyla kira uyuşmazlıklarında arabulucu dava şartı getirildi. Yeni karar ise Eylül ayı itibariyle uygulanmaya başlayacak.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında çıkan tartışmalar mahkeme salonlarına taşınmaya devam ederken müjdeli haber geldi. Anlaşmazlıkları bitirecek olan karar ile birlikte detaylar ve merak edilen noktalar Avukat İbrahim Güllü tarafından paylaşıldı.

whvkvi-x.jpg

BARINMA HAKKINDA BÜYÜK SORUN

Yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı ile birlikte konut tartışmalar hız kazanıyor. Büyük bir sorun haline gelen kiracı ve ev sahibi tartışmalarına dair Av. Güllü'den açıklama geldi. Konut fiyatlarındaki artıştan dolayı ev sahibi ve kiracıların gerildiğini belirten avukat, her geçen gün yeni bir olayın meydana geldiğini açıkladı.

Bazı kavgaların ise ölümle sonuçlandığını ifade etti. Tüketicilerin barınma hakkı en temel haklarından biri olduğu vurgulanırken sorunun büyüdüğünü de belirtti. Kira sorunları toplumsal bir soruna dönüştüğü ifade eden avukat yeni gelişmeleri aktardı.

Kira artışındaki sınırdan bahseden avukat “Geçen yıl 11 Haziran 2022'de Resmi Gazete de yayımlanan 7409 sayılı Kanun ile 11 Haziran 2022 ila 01.07.2023 tarihleri arasında yenilenen konut kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Bu sürenin uzatılması söz konusu." sözlerini kullandı.

basliksiz-1-qk4o-cover.webp

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Eylül ayı itibariyle geçerli olacak olan yeni karar ile birlikte arabuluculuk devreye giriyor. Sorunların çözümüne dair detayları paylaşan avukat, davaların yüzde 30'unun tahmin edilen kira kaynaklı ihtilaflara çözüm olarak arabuluculuğun zorunlu hale getirildiğini duyurdu. Açıklamaların devamı ise şu şekilde;

"7445 sayılı Kanun'la yapılan düzenlemeler ile; kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren başlamak üzere arabuluculuk kapsamına alındı. Arabuluculuk görüşmeleri arabulucunun görevlendirildiğinden itibaren üç haftaya ek bir haftalık uzatma süresi sonrasında ve en fazla dört hafta içerisinde sonuçlanacak”