Son dönemde resmi enflasyon verileri giyim ve ayakkabıda fiyat artış hızının ılımlı seyrettiğine işaret ederken, sektörden gelen açıklamalar yaz sezonunda fiyatların yükseleceğine işaret etti.

Derimod Başkan Yardımcısı Murat Zaim, yaza geçerken ayakkabı fiyatlarının yüzde 40-50 artacağını belirterek, “Maliyetleri az yansıtmaya çalışan bir firmayız. Bizim maliyetlerimiz üretici fiyat endeksindeki artış oranında artıyor. Son dönemlerde maliyet artış hızında bir miktar azalma oldu. Döviz kurlarındaki yüksek artış da fiyatlamayı etkiliyor” dedi.

Depremlerde Derimod’a üretim yapan yaklaşık 20 firmanın etkilendiğini anlatan Zaim, “Bölgede 10 mağazamızdaki 68 çalışanımızı güvenli noktalara yerleştirdik. Adana ve Gaziantep’te tedarikçilerimizin üretimi başladı. Hatay’da üç tedarikçimiz vardı. İki tanesinin üretim yeri yıkıldı. Onların işe dönmesi ve makine yatırımı yapmaları için destek oluyoruz. Ayakkabı üretimimizin üçte biri deprem bölgesinden geliyordu. Termin konusunda bir-iki hafta kayıp oldu. Oradaki tedarikçilerimizin vadeli çeklerini erken ödedik. Depremlerden sonraki hafta satışlarımız yüzde 35 geriledi. Sonrasında ciromuz yeniden toparlanmaya başladı. Deprem bölgesindeki 12 mağazamızdan 4’ü kapalı olmasına rağmen Mart ayının ikinci haftasından itibaren bütçemizi geçmeye başladık” diye konuştu.

Zaim, depremler nedeniyle bu yıl Türkiye’yi ziyaret edecek turist sayısının azalacağı yönünde endişe olduğunu anlatarak, “Umarım böyle bir durumla karşılaşmayız. 2022’de toplam ciromuzun yüzde 15’i turistlere yapılan satışlardan gelmişti. Bu yıl turist sayısında belli bir düşüş olsa bile Derimod’a olumsuz etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Bu yıl 3,8 milyar TL ciro hedeflediklerini, beş yeni mağaza açacaklarını anlatan Zaim, yılı 93 mağaza ile kapatacaklarını yurt dışı mağaza sayılarını 16’dan 25’e çıkaracaklarını söyledi.