CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana’daki Karataş Ovası’nda pamuk hasadına başlayan üreticileri tarlada ziyaret etti. Çukurova’nın bir zamanlar 'beyaz altın ' olarak bilinen pamukla anıldığını anımsatan Barut, "Çiftçimiz ve tarım desteklenmediği, maliyetlerde sürekli arttığı için ürettiğinden kazanamayan çiftçimiz tarımdan uzaklaşıyor. Pamukta da durum aynı. Bölgemizde pamuk hasadı başladı ama taban fiyat hâlâ belirsiz. Çiftçi, hasat sevinci yaşamak yerine kara kara düşünüyor" dedi.

'ÜRETİCİNİN ELİNE EN AZ 25 LİRA GEÇMELİ'

"Pamuk, çok stratejik bir ürün. Yem, yağ, tekstil ve konfeksiyon sanayisi gibi 30'dan fazla iş kolunun ana ham maddesidir pamuk" diyen Barut şunları belirtti:

"Pamukta ithalat yapıyoruz. Çiftçi, kazanamadığı için pamuk üretemez hale geldi. Geçen yıldan bu yana mazottan tohuma tüm girdiler 3-4 kat arttı. Pamukta hasat başladı ama henüz taban fiyatı yok. Bir kilogram kütlü pamuğun maliyetini 20 lira olarak hesapladık. Üreticinin eline en az 25 lira geçmelidir. Aşağısındaki fiyat üreticiyi kurtarmaz ve önümüzdeki yıllarda pamuk ekimi tehlikeye girer."

asdsa.png

'25 LİRANIN ALTINDA KALIRSA ARTIK EKMEYİZ'

Maliyetlerden dert yanarak pamuk taban fiyatının açıklanmasını isteyen çiftçi Süleyman Yüce de "Pamuk gözde ürünümüz ama gittikçe pamuk tarlaları azalıyor. Çünkü sürekli maliyet artıyor, fiyatlara yetişemiyoruz. Hasat yapacağız ama taban fiyatı yok daha. Ne yapacağız, kaça satacağız, ürünü nereye dökeceğiz bilmiyoruz" diye konuştu.

'BU FİYATIN OLMASI ÜRETİM İÇİN ZORUNLU'

Pamuk hasadına başlayan üreticinin mutsuz olduğunu ifade eden çiftçi Niyazi Sevinç ise "Pamuk, çok maliyetli bir ürün. Mazot ve ilaç gibi tüm maliyetler çok arttı. Pamuk fiyatının en az 25 lira olması gerekiyor. Üretime devam etmek için bu fiyatın olması zorunlu. Altında kalırsa artık ekmeyiz” şeklinde konuştu.