Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin baş başa görüşmesi sona erdi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve 17 Temmuz'da sona erecek Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması gibi bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Görüşmelerinin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Şüphesiz Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğum bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barış arayışlarına bir an evvel geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna'nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz" dedi.

Tahıl koridoru anlaşması

Erdoğan Karadeniz Tahıl Koridoru’na dair ise “17 Temmuz’da dolacak sürenin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Anlaşmanın 2 ayda bir değil, hiç olmazsa 3 ayda bir olması gibi beklentimiz var. Süreyi de 2 yıla çıkarmak gibi gayretin içerisinde olacağız. Yine bu konuyla ilgili bu akşam Sayın Başkan'la da görüştük. Sayın Putin'le de inşallah bunu gerek telefon diplomasimizde, gerekse önümüzdeki ay yapacağımız yüz yüze görüşmede gündemimizdeki en önemli konulardan bir tanesi bu.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy ise Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'daki durumu da görüştüklerini belirterek "Karadeniz tahıl girişimine ve Ukrayna'dan tahıl inisiyatifine olan desteğiniz için minnettarım." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan açıklama

Konuya dair Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yazılı olarak yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski huzurunda, “Stratejik Endüstriler Alanında İşbirliğine" ilişkin Mutabakat Zaptını içeren protokol, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamyshin tarafından imzalandı. Mutabakat Zaptı ile iki ülke arasında; Stratejik endüstriler alanında, karşılıklı iş birliğinin desteklenmesi, başta İnsansız Hava Araçları (İHA) olmak üzere otonom sistemler ile motor Ar-Ge, üretim ve bakım faaliyetleri alanında ortak projelerin desteklenmesi amaçlanıyor" ifadeleri yer aldı.