Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artış patikasına dair öngörülere yer verdiği bir rapor yayımladı. Banka TCMB’nin bu hafta politika faizini 1150 puanlık artışla yüzde 20’ye çıkarmasını; Temmuz ayında ise piyasa tepkisine bağlı olarak ilave bir 500 baz puanlık artış beklediklerini kaydetti.

Deutsche Bank, Christian Wietoska imzalı 16 Haziran tarihli raporda, bu faiz artışlarının ardından yılın geri kalan kısmında politika faizinin yüzde 30’a çıkarılması için alanı olacağı değerlendirmesine yer verildi.

Öte yandan bankanın raporunda, diğer ihtimallerin de değerlendirmeye alındığı belirtildi. Deutsche Bank, bu haftaki toplanti için baz senaryo olarak ortaya koydukları yüzde 20’lik faiz tahmini yerine faizin biraz daha az agresif bir adımla yüzde 18’e ya da çok daha agresif bir hamle olarak önden yüklemeli bir adımlar yüzde 25’e yükseltilmesi ihtimallerinin de gözardı edilemeyeceğinin altını çizdi.

Raporda reel faizlerin negatif bölgenin derinlerinde kalmaya devam edeceği ve TCMB’nin TL mevduat faizlerine sadece yetişmeye çalışacağına dikkat çekilerek faiz artışının boyutu dışındaki faktörlerin de eşit derecede önemli olacağının değerlendirildiği belirtildi.

Banka buna örnek olarak TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın karar sonrası yayımlanacak metinde, gerekmesi halinde daha fazla parasal sıkılaştırma taahhüt etmesi ve makroihtiyati tedbirlerin nasıl yönetileceği gibi konularda iletişim dilinin nasıl kullanılacağı gibi konuları öne çıkardı.