Dünya Altın Konseyi’nin hazırladığı raporda, küresel ölçekte altının ilk çeyrekteki durumu incelenirken, Türkiye'de tasarruf sahiplerinin altın yatırımlarının tarihi seviyelere çıktığı görüldü. Veriler, külçe ve sikke formunda altın alımının yılın ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını gösterdi.

KÜRESEL TALEBİN ALTIDA BİRİ TÜRKİYE’DEN

Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı verilere göre, Türkiye'de ilk çeyrekte altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre beşe katlandı. Bir önceki çeyreğe göre ise altın talebinde yüzde 32'lik artış izlendi. Toplamda talebin 3 milyar dolara ulaştığı görüldü.

 

Raporda, tasarruf sahiplerinin enflasyon nedeniyle altını güvenli liman olarak değerlendirdiği belirtilirken, altın talebinde küresel tabloya bakınca Türkiye'nin geldiği seviye de dikkat çekti.

Konseyin verilerine göre aynı dönemde küresel olarak külçe ve sikke formundaki talep 302 ton oldu ve Türkiye'nin ilk çeyrekte küresel talebin altıda birini tek başına aldığı görüldü. Bloomberg HT’nin haberinde, Türkiye'yle birlikte Çin'in 66 tonluk, Hindistan'ın da 34 tonluk talebinin öne çıktığı kaydedildi.

 

MERKEZ BANKALARI ARASINDA TCMB ÖNE ÇIKIYOR

Dünya Altın Konseyi'nin verileri merkez bankalarının altın talebi tarafında da Türkiye'nin öne çıktığını gösterdi.

Veriler ayrıca, yılın ilk çeyreğinde merkez bankalarının altın talebinin 228 tonla ilk çeyrekler bazında rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Bu çeyrekte en çok altın talebi olan merkez bankası Singapur Merkez Bankası oldu. Bankanın bu çeyrekteki talebi 69 ton oldu. Singapur'u Çin Merkez Bankası takip etti.

Singapur ve Çin'in ardından ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geldi. TCMB ocak ve şubat aylarında 45 tonluk alımın ardından, Kasım 2021'den bu yana ilk kez mart ayında satış gerçekleştirdi. Bu satışın etkisiyle Türkiye'nin altın alımları ilk çeyrekte 30 ton oldu.