Yatırım araçlarının arttığı günümüzde altın, yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülmeye devam ediyor. Son 7 ayın en iyi haftalık kapanışını gerçekleştiren altın, Orta Doğu'daki yoğunlaşan çatışmaların etkisiyle cuma günü yüzde 3'ün üzerinde değer kazandı.

ONS ALTIN 1900 DOLARI AŞTI

f-f-v-764971463319-987197131186.jpg

İsrail-Filistin çatışmasının genişlemesi ve Orta Doğu'daki gerginliklerin devam etme ihtimali, altının ons fiyatını yukarı çekti. Gümüş de güvenli liman talebiyle yüzde 5,2 değer kazandı. Ons altın fiyatı 27 Eylül’den bu yana ilk kez bin 900 doları aşarak bin 932 dolardan haftayı kapattı. Aynı dönemde gram altın yurtiçi piyasada bin 725 lira seviyesine yükseldi.

High Ridge Futures emtia piyasası müdürü David Meger, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların yanı sıra ABD'de enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasına rağmen Fed'in kasım toplantısında faiz artırmayacağı beklentisinin altın fiyatlarındaki yükselişe destek olduğunu belirtti.

ALTIN FİYATLARI 2 BİN DOLARA ÇIKABİLİR

para-dolar-2.webp

Jeopolitik endişelerin artmasıyla altının ons fiyatı yükselişe geçti. OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya’ya göre, Orta Doğu’daki gerginliklerin sürmesi halinde altın fiyatlarının bu yıl 2 bin dolar seviyelerine çıkma ihtimali yüksek.

YÜKSELİŞ KALICI OLABİLİR

altin15.webp

İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan, savaşa başka bir devletin girmesinin tartışılması ya da İran’a operasyon gibi durumların ortaya çıkması durumunda altının yükselebileceğini söyleyerek “Bunlar jeopolitik konular ve tam olarak da kimsenin bilmediği tatsız konular. Şunu söyleyebiliriz: Önce Ukrayna savaşı, ardından Orta Doğu’da kalıcı olacağını söyleyebileceğimiz gerginlik seviyesinde bir artış var. Keza Çin tarafında Tayvan’la ilgili soru işaretleri devam ediyor. ABD veya Batı karşıtı blokun rezervlerinde altının payını artırıyor olması gibi bazı dinamikleri de koyarsak jeopolitik gerginlik primi kalıcı olacak. Sıcak savaşı hissetmesek bile kalıcı bazı dinamikler var bunlar altın fiyatlarının orta ve uzun vadede yukarıya doğru ivmelenmesine neden olacak gelişmeler. Ama şunu söyleyebiliriz; tahvil getirilerinin geriliyor olması altın için pozitif.” dedi.

Jeopolitik gerginliklerin sürmesi durumunda altın fiyatlarındaki yükselişin kalıcı olabileceği düşünülüyor. Ancak uzmanlar, sıcak bir savaşın başlamaması halinde altının üzerindeki etkinin sınırlı olacağını belirtti.

KÜRESEL RİSK BİRİMİ ÖNCEKİ YILLARDAN DAHA YÜKSEK

Dünya Altın Konseyi'nin açıkladığı raporda “Jeopolitik olaylar ve altına etkisi, savaş atlatılsa bile küresel risk primi önceki 10 yıla göre daha yüksek bir yerde kalmayı sürdürecek” ifadeleri kullanıldı.