Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Öğündük köyünde vatandaşların başı 1986 yılında açılan ve köyün tüm su ihtiyacını karşılayan iki su kuyusunun ödenmeyen elektrik borçları ile adeta dertte. 50-60 hanelik köyde açılan iki su kuyusunun o günden bu yana elektrik faturaları ödenmediği için, 36 yıllık sürede bu borç 2 milyon 763 bin 065 TL'ye dayandı. Aylık gelen 200 bin TL kadar elektrik faturası bu borcun daha da yükselmesine neden oluyor.

03.jpg

Artan borç nedeniyle köylülerin başı elektrikleri sık sık DEDAŞ ile dertte. Köyün elektrikleri sık sık kesilince su ihtiyaçlarını da karşılamaz oldular. Köydeki okul ve karakolun suyu da bu kuyulardan karşılanıyor.

Köyde su sorunu yaşandığı için köylüler çocuklarını yarın okula göndermeme kararı almış.

Şu ana kadar sık sık kesilen elektrikler, köy muhtarının girişimleri ile bir kaç gün içerisinde geri açılsa da bugün kesilmesinin ardından yetkililer "artık bir şey yapamıyoruz" dediğini aktardı.

İki dönemdir köyde muhtarlık yapan Semun Vergili, elektrik sorununu yeni olmadığını önceki dönemlerden kalan borçlardan kaynaklandığını söyledi. Vergili, kuyuların ilk olarak 1986'da açıldığını ve o günden bu yana faturaların ödenmediğini söyledi. Aylık ortalama 200 bin TL faturanın geldiğini söyleyen Vergili, borç birikince ödemekte zorluk çektiklerini ifade etti.

Vergili, yapılandırma taleplerinin ise DEDAŞ tarafından reddedildiğini belirtti. Vergili, "Sık sık elektrikler kesiliyor. Bu güne kadar görüşmeler sonucunda açıldı elektrikler. Ama son kesinti ile birlikte yetkililerle görüştük. İl valisi, ilçe kaymakamı ve DADAŞ müdürü ile il milletvekilleri ile görüştük ama bir sonuç alamadık. Görüşmelerimiz devam ediyor. Köye 3 faz elektrik veriliyor ve bir fazı kesilmiş. Ondan kaynaklı köyün bir kısmı şu anda karanlıkta. Elektrikler kesik olduğu için köyde bulunan iki su kuyusundan su da temin edilmiyor. Okul, karakol ve evler su sorunu yaşıyor. Yarın çocuklarımızı okula göndermeyi düşünmüyoruz" dedi.

Vergili, çevre köylerde de su kuyularından kaynaklı yüksek oranda elektrik borcu olmasına rağmen o köylerinde elektriklerinin kesilmediğini söyledi. Vergili, Süryani köyü olmalarından kaynaklı elektriklerinin kesildiğini ileri sürdü.

Köyde vatandaşların su sorunu ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Vergili, "Bazı evlerin damlarında su deposu ve yedek su kuyusu var. Onlardan su ihtiyacı karşılanıyor ama tüm evlerde bu yok ve su sıkıntısı yaşanıyor" dedi.

Her hanenin elektrik borcunun tespiti için hanelere elektrik sayaçları kurulması gerektiğini kaydeden Vergili, bu taleplerinin de karşılık bulmadığını söyledi.