Yılbaşından bu yana kırmızı ete bir haftada üç kez zam gelmesiyle, en düşük etin kilosu 200 liranın üstüne çıktı. Ete son bir ayda yüzde 30 zam geldiğini belirten İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kıyma fiyatının 200 liraya ve kuşbaşının 220 liraya yükseldiğini söylerken, bakanlığın, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile yaptıkları görüşmeler sonucunda bu ay içinde karkas et ithalatına başlayacağını bildirdi.

ekonomim.com'un haberine göre Tüfekçi, etin kasaplara ham geliş fiyatı için "Son bir haftada gelen zamlar yüzde 15’i buldu. Şu anda İstanbul’da kuzu karkas etin fiyatı 135 ile 140 liraya dayandı. Dana karkas 130 lira civarında ve zamlar devam ediyor. Son gelen zamlarla beraber kuzu eti toptan satışı 105 liradan 140 liraya ulaştı. Dana eti ise 98 lira iken şu anda 130 liraya yükseldi" ifadelerini kullandı.

 

'BALKANLARDAN KARKAS ET GETİRECEK'

Ete gelen zamlar konusunda Tarım ve Orman Bakanı, bakan yardımcıları ve hayvancılık daire başkanıyla irtibat halinde olduklarını dile getiren Tüfekçi, şu anda ESK’nın Balkanlardan karkas et getirme kararı aldığını söyledi. Kısa bir zaman içerisinde karkas et ithalatının yapılacağını belirten Tüfekçi, "Canlı hayvan şu an geliyor ama kesim için de hayvan getirilecek. ESK anlaşmalarını yaptı ve bu ay içinde karkas et getirmeyi planlıyor. Fakat ESK’nın nasıl bir satış politikası olacak bilemiyoruz" diye konuştu.