Mahalle kasaplarında kıymanın kilosu 250 ile 270 liraya kadar çıkarken, kasaplar et fiyatlarına haftaya yeni bir zam daha bekliyorlar.

Peki, et fiyatları neden yükseliyor?

TARIM BAKANLIĞI ÜLKEDE YETERLİ KESİMLİK HAYVANIN BULUNDUĞUNU İDDİA EDİYOR!

Talebin artmamasına rağmen et fiyatlarındaki yükselişin temelinde yurt içinde kesimlik yeterli hayvanının kalmaması yatıyor. Bakanlık kaynakları her ne kadar yurt içinde yeterli kesimlik hayvanın bulunduğunu ve bazı büyük işletme sahiplerinin daha yüksek fiyattan hayvanlarını kestirmek için fiyatları suni bir şekilde yükseltildiği iddia edilse de piyasa gerçekleri bu iddia ile örtüşmüyor.

TARIM BAKANI SPEKÜLASYONUN ÖNÜNE İTHALATLA GEÇİLECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI!

Şöyle ki; söylenildiği gibi piyasada kesimlik fiyatlar spekülatif olarak yükseltilmeye çalışılsa, Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı kasaplık hayvan ve karkas et ithalatı kararı ile piyasada fiyatların geri gelmesi gerekiyordu. Ancak yapılan ithalata rağmen fiyatlar düşmüyor, artmaya devam ediyorsa hayvancılık sektöründe görünenden daha büyük bir sorunun olduğunu ve Bakanlığın bile bu sorunu okumaktan aciz kaldığını gösteriyor.

BAKANLIĞIN VAATLERİNİN SEKTÖRDE BİR KARŞILIĞI OLMUYOR!

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamalarla piyasaya müdahale edileceği ve kasaplara uygun fiyattan et verileceği belirtilerek, piyasalar sakinleştirilmeye çalışılsa da sektörde bu açıklamaların hiçbir etkisinin olmadığı görülüyor.

ÜRETİM SÜRECİ YÖNETİLEMEDİĞİ GİBİ İTHALAT SÜRECİ DE YÖNETİLEMİYOR!

Verilen taahhütler ve yapılan ithalata rağmen et fiyatlarının düşmemesi, Bakanlığın üretim ayağında olduğu gibi ithalat sürecini de yönetemediğini ortaya koyuyor.

ET KONUSUNDA TÜRKİYE’Yİ DAHA SIKINTILI GÜNLER BEKLİYOR!

Sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda Türkiye’yi et konusunda daha sıkıntılı günler bekliyor. Ramazan ayı ve ardından turizm sektörünün başlamasıyla birlikte etteki krizin daha da derinleşmesinden endişe edilirken, Tarım ve Orman Bakanlığının sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesiyle ilgili bir politika ortaya koyamaması da manidar bulunuyor.

ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ HAFTALIK KESİM FİYATLARINI AÇIKLADI

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, 16 Mart 2023 tarihi itibariyle kombinalar ve kesimhanelerden alınan haftalık yağsız dana ve yağsız kuzu fiyatlarını yayınladı. Buna göre dana karkas kesim fiyatı son bir haftada 1.76 lira, kuzu karkas kesim fiyatı ise 5.27 lira arttı.

DANA KARKAS 178 LİRA, KUZU KARKAS 159,40 LİRAYA ÇIKTI 

UKON tarafından yayınlanan karkas kesim fiyatlarına göre geçen hafta 176,21 lira olan dana yağsız kesim ortalama fiyat bu hafta 177,97 lira oldu. Yine geçen hafta 154,13 lira olan kuzu karkas kesim fiyatı ise bu hafta 159,40 liraya çıktı.

Bölgelere göre 16 Mart dana karkas kesim fiyatları şu şekilde gerçekleşti:

Ege Bölgesi: 180,50 TL/Kg

Akdeniz Bölgesi: 177,25 TL/Kg

Marmara Bölgesi: 179,70 TL/Kg

İç Anadolu Bölgesi: 175,95 TL/Kg

Doğu Anadolu Bölgesi: 175,00 TL/Kg

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 178,70 TL/Kg

Karadeniz Bölgesi: 178,70 TL/Kg

kesim fiyatı-2