Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantı sonrasında 22 Haziran Perşembe günü saat 14.00'te yeni faiz kararını duyuracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bakanımızın (Mehmet Şimşek) atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası'yla beraber atmasını kabullendik, 'hayırlı olsun' dedik" açıklamasını yapması ile birlikte, faiz artırımı uzmanlar tarafından kesin olarak görülüyor.

Artı Gerçek'in haberine göre; finans kuruluşlarının tahminlerinin ortalaması ise 6,5 puanlık bir artışla faizin yüzde 15'e yükseltileceği yönünde. Temmuz ve ağustos aylarındaki artışlarla da faizin yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkartılacağı tahmin ediliyor. Bazı finans kuruluşları Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 40'a kadar çıkartacağını öngörüyor.

 

Merkez Bankası'nın azami akdi faiz oranı uyarınca halen kredi kartında gecikme faizi yüzde 1,36 olarak uygulanıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın politika faizini artırması, mevcut kredi kartı ve avans hesabına uygulanan faizin de artması anlamına geliyor.

AĞUSTOS AYINI BULACAK

Tüm bunlarla birlikte bankalara olan borçlara uygulanacak faiz artışı, ağustos ayını bulacak. Bankalar, her ayın sondan beşinci iş gününde bir sonraki ayın faiz oranlarını ilan ediyor. Haziran ayında ise bayram olduğu için temmuz ayı faiz oranı, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı 22 Haziran'dan önce belirlenmiş olacak. Bu nedenle Merkez Bankası faizi artırsa bile, bankaların kredi kartı ve avans hesaplarına uygulayacağı faiz artışı ağustosa kalmış olacak.