Güneş tutulmasının detaylarına dair bilgiler açıklandı... Bu yılın ikinci güneş tutulması 25 Ekim gününde Türkiye'yle beraber Kuzey Yarımküre'deki çoğu ülkeden görülebilecek. Yılın ilk güneş tutulması Mayıs ayı içerisinde gerçekleşti, fakat tutulma yalnız güney yarım küredeki ülkelerden görülebildi.

Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde ve güneş ışıklarının Dünya'ya ulaşmasını tamamiyle ya da kısmen engellediğinde bir tutulma meydana gelir. Ay, Dünya'dan çok daha küçük olduğu için Güneş tutulmaları tüm Dünya'dan görülemez ve bu nedenle Dünya üzerindeki gölgesi sınırlıdır.

Güneş tutulması

YILIN İKİNCİ GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENİYOR

TÜBİTAK'ın "Gök Olayları Yıllığı"na göre 25 Ekim'deki parçalı güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek.

Tutulma Türkiye saati ile 12:40 ile 15:05 arasında olacak. Tutulmanın üst aşaması 13:50'de olacak. Kısmi güneş tutulması sırasında, Güneş bir hilal gibi görünecek.

Güneş kuzey yarım küreyi aydınlattığında ve Ay Güneş'in yaklaşık yüzde 82'sini kapladığında bir tutulma meydana gelir.

Tutulma en iyi Rusya'dan görülüyor. Ay, Rusya'ya ulaşan güneş ışığının yaklaşık yüzde 80'ini engelliyor. Çin'de bu pay yüzde 70, Norveç'te yüzde 63 ve Finlandiya'da yüzde 62.

ÇIPLAK GÖZLE İZLENMEMESİ GEREK

TÜBİTAK’ın yapmış olduğu bilgilendirmede vatandaşlara uyarı niteliğinde "Bu bir tam güneş tutulması olmadığı için çıplak göz veya herhangi bir optik cihaz ile izlenemez. Mutlaka özel filtreli tutulma gözlüğü veya filtresi kullanılmalıdır. Aksi takdirde gözde körlükle sonuçlanacak kalıcı hasar oluşabilir" ifadeleri kullanıldı.