İtalya'nın İletişim Kurumu AGCOM, çevrimiçi izleyici kitlesine sahip ünlülerin sosyal medya paylaşımlarında şeffaflığı artırmaya yönelik katı yeni kuralları onayladı.

Reuters'ta yer alan habere göre alınan karar, Instagram'da yaklaşık 30 milyon takipçisi olan en etkili isim Chiara Ferragni'nin, Noel yardım girişiminde netlik olmaması nedeniyle İtalya'da 1 milyon euronun üzerinde para cezasına çarptırılmasının ardından geldi.

 

ÖZELLİKLE FERRAGNİ HEDEF ALINMADI

 

AGCOM yaptığı açıklamada, kuralların başlangıçta İtalyanca paylaşım yapan ve 1 milyondan fazla takipçisi olan İtalyan markalarıyla çalışan sosyal medya fenomenlerine uygulanacağını söyledi.

 

AGCOM'un başkanı Giacomo Lasorella, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, AGCOM'un bir yılı aşkın bir süredir yeni kurallar üzerinde çalıştığını ve özellikle Ferragni'yi hedef almadığını belirtti.

Şu anda dikkatin "büyük balık" üzerinde olacağını ancak daha az takipçiye sahip etkileyicilerin de "erdemli bir yol izlemesini" beklediğini söyledi.

Yayınlanan her türlü reklam içeriğinin tanınabilmesi için açıkça etiketlenmesi gerekecek, aksi takdirde sosyal medya fenomenleri 600 bin euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya kalacak.

 

Geniş erişimleri sayesinde çevrimiçi etkileyiciler, ürün satışlarını artırma ve marka görünürlüğünü artırma konusunda geleneksel reklamcılıktan daha fazla güç kullanıyorlar.

Öte yandan Fransa, geçtiğimiz yıll tütün gibi ürünlerin etkileyicileri tarafından yapılan tanıtımları yasaklayan ve ücretli içerik konusunda daha fazla şeffaflık sağlayan bir yasa çıkarmıştı.