Kripto uzmanlarının beklentisi, FTX’in çöküşü ile birlikte kripto alım satımında merkeziyetsiz platformlara doğru bir yapısal değişiklik gerçekleşmesi yönünde olmasına karşın JPMorgan analistleri, dijital varlık alım satım hacminin çoğunluğunun merkeziyetli platformlarda gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

JPMorgan analisti Nikolaos Panigirtzoglou, merkeziyetsiz kripto alım satım platformlarındaki işlemlerin yavaş gerçekleşmesi ve emirlerin takip edilebilir olması gibi özellikler nedeniyle, bu platformlardaki kurumsal katılımın sınırlı kalacağını düşünüyor.

Analistler ayrıca, emir özelliklerinin kısıtlı olması, fiyat bilgisi için kaynak olarak merkeziyetli platformların kullanılması, sistem açıkları kullanılarak gerçekleştirilen saldırılara açık olmaları, fazla teminat yatırılmasının gerekmesi, likidasyonun otomatik gerçekleştirilmesi gibi farklılıkların, merkeziyetsiz platformların geniş kitlelere yayılmasını zorlaştıracağını öngörüyor. Ayrıca merkeziyetsiz finans protokollerinin yönetimi ve denetimi gerçekleştirilirken, güvenlikten ödün vermemenin zor olduğu belirtiliyor.

Merkeziyetsiz platformlardaki hacim yüzde 68 arttı

DeFi Llama’nın verilerine göre, Sam Bankman-Fried’in merkeziyetli platformu FTX’in çöküşünden beri merkeziyetsiz platformlardaki hacim yüzde 68 artarak 97,22 milyar dolara ulaştı. Birçok gözlemci bunu merkeziyetli platformlara olan güvenin azalması ve merkeziyetsiz finansa geçişin başlangıcı olarak yorumluyor.

JPMorgan analistleri ise yakın zamanda merkeziyetsiz platformlarda gerçekleşen hacim artışının uzun dönemli bir trendin başlangıcı olmadığını, bunun FTX’in çöküşü ile kripto fiyatlarının düşmesinin neden olduğu otomatik likidasyonlardan kaynaklandığını düşünüyor.