Kimyon binlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası olmuştur. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, kimyonu yemeklerde baharat olarak kullanır ve yağını parfümler için çıkarır. Aynı zamanda geleneksel tıpta popüler bir ilaçtır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Kimyon, birkaç küçük tohuma birçok sağlık yararı sağlar.

SAĞLIK YARARLARI

Nesiller boyunca insanlar hazımsızlık ve ishalden baş ağrısına kadar değişen durumları tedavi etmek için kimyon kullandılar. Şimdi, bilimsel araştırmalar bu geleneksel kullanımların çoğunu destekleyen kanıtlar buluyor.

kimyon-fayda.jpg

ANTİBAKTERİYEL ETKİLER

Araştırmalar, kimyonun vücudunuza girip sizi hasta edebilecek bazı bakterileri öldürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Laboratuarda, kimyonun, gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri olan E. coli de dahil olmak üzere mikroorganizmaların büyümesini sınırladığı gösterilmiştir. Antibakteriyel özellikleri, insanların neden geleneksel olarak kimyonu koruyucu olarak kullandığını açıklayabilir.

KANSER ÖNLEME

Kanser, vücuttaki hücreler kontrolsüz çoğalmaya başladığında gelişir. Tümörler bu anormal hücrelerin koleksiyonlarıdır. Bazı hayvan çalışmalarında bilim adamları, kimyon tohumlarının karaciğer, mide ve kolon kanserlerinin neden olduğu tümörler de dahil olmak üzere farklı türdeki tümörlerin büyümesini engelleyebileceğini bulmuşlardır.

KOLESTEROL KONTROLÜ

Birkaç çalışma, kimyonun insanların kolesterol seviyelerini kontrol etmelerine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, yoğurtta çözünen kimyon tozu, “iyi” (HDL) kolesterolü artırırken “kötü” (LDL) kolesterol ve trigliseritleri azaltmaya yardımcı oldu.

kimyon-hakkinda.webp

DİYABET YÖNETİMİ

Kimyon, diyabetle yaşayan kişilerin semptomlarını ve etkilerini yönetmesine yardımcı olabilir. Geleneksel olarak antidiyabetik bir ilaç olarak kullanılan bir çalışma, kimyon yemenin kandaki üreyi düşürmeye yardımcı olabileceğini buldu. Vücudunuzun insüline nasıl tepki verdiğini engelleyebilecek organik bir bileşik. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ayrıca kimyonun kan şekerini sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİN

Araştırmalar, kimyonun çeşitli sindirim sorunlarına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, kimyon özü, karın ağrısı, şişkinlik ve acil tuvalete gitme ihtiyacı gibi irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını önemli ölçüde rahatlattı. Kimyon uzun zamandır ishal için popüler bir halk ilacı olmuştur ve bazı ilk çalışmalar bu kullanımı destekleyen güçlü kanıtlar göstermiştir.

AĞIRLIK KONTROLÜ

Birkaç erken çalışma, kimyonun insanların sağlıklı bir diyetin parçası olarak kilo vermesine yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Bir çalışmada, kimyon tozu alan kişiler kilolarını, bel çevresini, yağ kütlesini ve vücut kitle indeksini (BMI) azalttı. Başka bir çalışma, kimyon takviyelerinin, yaygın olarak kullanılan bir kilo verme ilacı olarak kilo ve BMI'yi azaltmada etkili olabileceğini buldu.

bd78fe6e1d0e74d3-1606320591.jpg

BESLENME

Kimyon, vücutta antioksidan görevi gören flavonoid adı verilen bileşikler içerir. Antioksidanlar, hücre hasarına neden olan serbest radikaller adı verilen kararsız parçacıkları nötralize etmeye yardımcı olabilir. Antioksidanlar bu parçacıkları nötralize ederek kanser, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kimyon ayrıca iyi bir kaynaktır:

  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • A, B12, B6, C ve D vitaminleri

Porsiyon Başına Besinler

1 çay kaşığı kimyon içerir:

  • Kalori : 8
  • Protein: 0 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidratlar : 1 gram
  • Lif: 0 gram
  • Şeker: 0 gram