Karpuz, yaz sıcağında pek çok kişinin severek tükettiği lezzetli, susuzluğu gideren bir meyvedir. Çok yüksek bir su içeriğine sahiptir ve likopen, sitrülin ve A ve C vitaminleri gibi besinler sağlar. Araştırmalar, bu tatlı meyvenin kalp sağlığını iyileştirebileceğini, kas ağrısını azaltabileceğini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen iltihabı azaltabileceğini gösteriyor.

60f2a27d5cf3b00bd0f5ed7e.webp

1. ENFLAMASYONU VE OKSİDATİF STRESİ AZALTABİLİR

Enflamasyon, birçok kronik hastalığın temel itici gücüdür. Karpuzdaki antioksidanlar, likopen ve C vitamini kombinasyonu, inflamasyonu ve oksidatif hasarı azaltmaya yardımcı olur. Bir antioksidan olarak likopen, Alzheimer hastalığının başlangıcını ve ilerlemesini de geciktirir.

2. MAKULA DEJENERASYONUNU ÖNLEMEYE YARDIMCI OLABİLİR

Karpuz bileşiği likopenin gözleriniz için faydaları vardır. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), yaşlı erişkinlerde körlüğe neden olabilen yaygın bir göz sorunudur. Likopenin bir antioksidan ve anti-inflamatuar bileşik olarak rolü, araştırmalar sınırlı olsa da, AMD'yi önlemeye ve engellemeye yardımcı olabilir. Likopen ile göz hücrelerini tedavi eden bir test tüpü çalışması, inflamatuar belirteçlerin hücrelere zarar verme kapasitesini azalttığını buldu.

3. KAS AĞRISINI HAFİFLETİR

Karpuzda bulunan bir amino asit olan sitrülin, egzersiz performansını iyileştirebilir ve kas ağrısını azaltabilir. Bir inceleme, en az 7 gün boyunca düzenli sitrülin alımının, vücudun nitrik oksit üretimini artırarak aerobik performansı iyileştirdiğini buldu. Bu bileşik, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur, böylece kalbinizin vücudunuza kan pompalamak için çok çalışmasına gerek kalmaz. Dahası, bazı kanıtlar, sadece sitrülinin değil, karpuzun kendisinin de egzersizden sonra vücudunuza yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Daha eski bir çalışma, sporculara sade karpuz suyu, sitrülin ile karıştırılmış karpuz suyu veya bir kontrol içeceği verdi. Her iki karpuz içeceği, kontrol içeceğinden daha az kas ağrısına ve daha hızlı kalp atış hızı iyileşmesine neden oldu

shutterstock-735185545-16-9-1562216950.jpg

4. CİLT SAĞLIĞINA YARDIMCIDIR

Karpuzda bulunan A ve C vitaminleri cilt sağlığı için önemlidir. C vitamini yenildiğinde veya topikal olarak uygulandığında vücudunuzun, cildinizi esnek ve saçınızı güçlü tutan bir protein olan kolajen yapmasına yardımcı olur. Bir inceleme, gıdalardan ve/veya takviyelerden daha fazla C vitamini alımının, kırışıklık ve kuru cilt geliştirme şansınızı azaltabileceğini buldu. A vitamini, cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olduğu için sağlıklı ciltler için de önemlidir.

5. SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR

Karpuz, sağlıklı sindirim için gerekli olan bol su ve az miktarda lif içerir. Lif, bağırsaklarınızı düzenli tutmanıza yardımcı olurken, su atıkları sindirim sisteminizden daha verimli bir şekilde taşır. 4.561 yetişkinde yapılan bir anket, düşük sıvı ve düşük lif alımı olanların kabızlık yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.