Göbeklitepehaber.com
HV
27 MART Pazartesi 22:32

Küresel gıda fiyatları 11 aydır aralıksız geriliyor

FAO Gıda Fiyat Endeksinde gerileme trendi Şubat ayında da sürdü. Küresel gıda fiyatları 11 aydır aralıksız düşüyor.

TARIM
Giriş Tarihi : 07-03-2023 08:08   Güncelleme : 07-03-2023 08:10
Küresel gıda fiyatları 11 aydır aralıksız geriliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) küresel gıda emtia fiyatlarının gösterge endeksi Şubat'ta art arda on birinci ay geriledi.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Şubat'ta aylık bazda yüzde 0.6'lık sınırlı bir düşüşle ortalama 129.8 puan oldu. Endeks, yıllık bazda ise yüzde 8.1 geri çekildi.

Tahıl Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 0.1 gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 yukarıda seyretti. Uluslararası buğday fiyatları art arda üç ay düştükten sonra Şubat ayında yüzde 0.3 gibi sınırlı oranda arttı.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 3.2 düşerken, 2021 yılının başından bu yana en düşük seviyeyi kaydetti.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde 2.7 gerilerken, yıllık bazda yüzde 7.2 düştü.

Et Fiyat Endeksi, aylık bazda sadece yüzde 0.1 gibi yataya yakın gerilerken, yıllık bazda yüzde 1.7 geri çekildi.

Şeker Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde 6.9 artışla Şubat 2017'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye'de gıda enflasyonu Şubat'ta aylık bazda yüzde 7.36 artarken, yıllık bazda yüzde 69.33 yükseldi.

ABDÜLHAMİT DERMANABDÜLHAMİT DERMAN

YORUMLAR