Şeker fiyatları, küresel gıda enflasyonu üzerindeki baskıyı sürdürmekle tehdit eden, sıkı küresel arzlarla ilgili artan endişeler üzerine Londra'da on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Beyaz şeker vadeli işlemleri Salı günü yüzde 4,3 artarak 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Meşrubattan çikolataya kadar her şeyde kullanılan tatlandırıcı fiyatları, kilit tedarikçi Hindistan'dan yapılan sınırlı ihracat beklentileri ve Pakistan ve Tayland’ın da aralarında olduğu diğer ülkelerden gelen cansız tedarik beklentileri nedeniyle sıçradı.

Öte yandan petrolün son zamanlarda yükselişe geçmesinin Brezilyalı ve Hintli fabrikaları daha fazla kamışı etanol yapmaya yönlendirmeye teşvik edebileceğine dair endişeler de var.

 

Fiyatlar şeker veya biyoyakıt üretiminde etkili olacak

Bu ülkelerdeki üreticiler, hangi ürünün daha cazip olduğuna bağlı olarak daha fazla şeker mi yoksa biyoyakıt mı üreteceklerine karar verecekleri değerlendiriliyor.

Paris merkezli danışmanlık firması Agritel'de analist olan Francois Thaury, "Şeker piyasası gerçekten sıkı. Büyük ülkelerde üretimde aşağı yönlü revizyonlar yaptık" ifadelerini kullandı.

Yükselen şeker fiyatları enerji, yakıt ve işçilik maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde şekerleme ve unlu mamuller gibi ürünlerin artan maliyetlerine ekleniyor.

Yaşanan rallinin, tüketicilerin tatlılar ve alkolsüz içecekler gibi şeyler için daha fazla ödeme yapmasıyla İngiltere’de enflasyonun etkisini hali hazırda kötüleştirdiği belirtiliyor.

Thaury, Hindistan'da yüksek perakende şeker fiyatlarının da hükümetin bu sezon ek ihracata izin vermeyeceği yönündeki iddiaları artırdığını ve bunun da piyasayı daha da zorladığını söyledi.

Brezilya'da hasat piyasayı etkileyecek

2023 sezonunda Brezilya‘da elde edilecek verimli bir hasadın piyasadaki sıkışıklığı hafifletmeye yardımcı olabileceği belirtilirken Covrig Analytics’ten Claudiu Covrig, Mayıs öncesinde teslim edilebilir şeker eksikliğinin fon alımlarıyla birleşerek fiyatları yükselttiğine dikkat çekiyor.

Covrig, “Brezilya’dan gelecek hasada ciddi şekilde ihiyaç var ancak henüz gelmediler. Yakında fonlar piyasayı yönlendirecek ve geri kalanlar sadece yolcu olarak kalacak” ifadelerini kullandı.

Beyaz şeker Londra’da yüzde 2,7 artışla ton başına 679,50 dolardan işlem görürken art arda dördüncü seansında da yükseldi. Ham şeker de New York’ta yüzde 2,2 artarak 2016’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.