Wall Street endekslerinde Perşembe günü teknoloji hisseleri öncülüğünde yaşanan kayıpların ardından Asya Borsaları da yeni güne düşüşle başladı.

Perşembe günü S&P 500 yüzde 1,5, Nasdaq 100 yüzde 2,5 oranında düşüşle kapandı. ABD’de vadeli hisse endeksleri yeni işlem gününde ılımlı bir toparlanma sergiliyor.

Bugün ABD tahvil piyasaları Noel nedeniyle yerel saatle 14:00’te, erken kapanacak. Borsalar her zamanki saatlerinde işlem görecek.

Asya’da Japon Nikkei 225 ve Hong Kong Hang Seng düşerken, Çin CSI 300 yatay.

MSCI Asya Pasifik Endeksi de son 7 işlem günü içindeki 6. günlük kaybını yaşıyor. Asya’daki kayıplara da Çin teknoloji hisseleri öncülük ediyor.

Bloomberg Dolar Endeksi Perşembe günkü yüzde 0,13’lük yükselişin ardından yatay. Fed’in faiz kararlarına en hassas 2 yıllık ABD tahvilinin getirisi dün 6 baz puan yükseldikten sonra bu sabah yatay.

ABD teknoloji hisselerinde satış

ABD teknoloji hisseleri, ülkede açıklanan ekonomik verilerin Fed politikasına ilişkin endişeleri tırmandırmasıyla, 20 yıl önceki 'dotcom' balonundan bu yana en kötü aralık ayını geride bırakmaya hazırlanıyor.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının 216 bin ile rekor düşük seviyelere yakın açıklanmasının ardından piyasalar Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya devam etmek için hala çok fazla nedeni olduğuna ikna oldu.

Önemli bir enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (çekirdek PCE) de üçüncü çeyrekte bir önceki tahmine göre hafif bir artışla yıllık bazda yüzde 4,7 yükseldi.

Veriler, Micron Technologies’in açıkladığı zayıf bilanço ile birleşince resesyon endişeleri tırmanan yatırımcılar hisselerde satışa geçti. Nasdaq 100 ay başından dünkü kapanışa kadar yüzde 8,93 oranında düştü ve Kasım ayında elde ettiği kazançları sildi.

Bu endeks bünyesindeki Apple hissesi yüzde 10,7, Microsoft hissesi de yüzde 6,64 oranında geriledi. Tesla hissesi yüzde 35’in üzerinde kayıpla düşüşlere öncülük etti.

Integrity Asset Management Portföy Yöneticisi Joe Gilbert, açıklanan ekonomik verilerin piyasaların umduğundan daha “sıcak” olduğunu ve Fed’in faiz artırımlarında agresif olmaya devam edeceği algısını yarattığını belirtti. Gilbert, “Bu, döngüsel şirketlerin ileriye dönük görünümlerinin kayda değer şekilde zayıfladığını gösteren bilançoları ve Fed’in politika hatası yapma ihtimalinin her geçen gün artmasıyla piyasalarda risk alma eğiliminin azalacağına işaret ediyor” dedi. IHS Markit verilerine göre de Invesco QQQ Trust Series 1 borsa yatırım fonunda (ETF) henüz kapatılmamış açık pozisyonların dolaşımdaki hisselere oranı yüzde 6,2 ile 2012’den bu yana en yüksek seviyede.