Konuyla ilgili komisyon, Nebraska, Omaha'da doğan Amerikalı sivil haklar ikonunu Malcolm X’i 4'e 3 oyla listeye aldı. Komisyon başkanı Ron Hull karar gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

“Malcolm X, erken yaşta öğrendiği dersleri ve entelektüel gücünü, bağlılığını ve azmini Amerika'daki sivil haklar hareketi sırasında herkes için özgürlük ve eşitlik mücadelesinde kullandı…Çalışmaları ve mirası dünya vatandaşlarını etkilemeye devam ediyor.”

Malcolm X, 1925'te Nebraska, Omaha'da Baptist bir vaizin oğlu olarak Malcolm Little'da doğdu. Ailesi, Malcom X henüz bir yaşındayken, beyaz üstünlükçü Ku Klux Klan örgütünün tehditlerinden sonra Milwaukee'ye göç etti.

20 yaşında, New York'ta karıştığı olaylar sonucunda yargılanarak yaklaşık yedi yıl hapis cezasına çarptırılan Malcolm X, burada Müslüman olup, “Nations of İslam”a (İslam Milleti) hareketine girerken, 1964’te bu hareketten ayrıldı. Siyahilere yönelik ırk ayrımcılığıyla mücadelede simge isim haline gelen Malcolm X, 1965 yılında Manhattan'ın Audubon Balo Salonu'nda 400 kişiye yaptığı konuşma sırasında silahlı kişiler tarafından şehit edildi.