Malezya’daki palm yağı rezervleri, dünyanın ikinci en büyük palm yağı üreticisinde görülen yüksek verimlilik ve ihracattaki durgunluk sebebiyle son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg'in analistler ve traderlar arasında yaptığı bir ankette yer alan 14 tahminin medyan sonucuna göre, stoklar Haziran ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 11 artarak 1,87 milyon tona yükseldi.

Ankete göre, ham palm yağı üretimi, Mayıs’taki yüzde 27’lik artıştan sonra yaklaşık yüzde 1 düşüşle 1,50 milyon tona geriledi. Öte yandan, ihracat iki ay üst üste düşüşünden sonra 1,08 milyon tonda kalarak büyük bir değişim göstermedi.

Fast Markets Palm Oil Analytics Kıdemli Analisti Sathia Varqa, Haziran ayındaki Malezya stoklarının, Mayıs ayındaki yüksek üretim seviyeleri nedeniyle artacağını söyledi. Varqa, yine de, Mayıs ve Haziran aylarındaki hareketsizliğin ardından ihracatın Temmuz ayında güçlü bir şekilde artması gerektiğini açıkladı.

Yatırımcılar, El Niño'nun etkisiyle gıda mahsullerinde olası herhangi bir kesintiye dikkat kesilirken, Dünya Meteoroloji Örgütü, olayın başlamasının rekor kıran sıcaklık ihtimalini "büyük ölçüde artıracağını" söyledi.