Tapu devri yapacak olan kişiler işlemlerini masrafsız olarak yapabilmenin yollarını arıyor.Masrafsız tapu devir işlemlerini nasıl yapılacağını sizler için araştırdık. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

TAPU NEDİR? TAPU NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Tapu bir arazi ya da bir konutun bağımsız bir yapıya ait bölümünü gösteren resmi belgedir. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilen bu belge, aksi bir durumun kanıtlanmasını durumuna kadar geçerliliğini koruyan resmi belge türüdür. Halk ağzında tapu senedi olarak da bilinen bu belge mülkün sahibi ne gösterir. Tapu işlemleri ciddiyetle yapılması gereken işlerdir. Sürecin titizlikle yürütülmesi gerekir.

TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Tapu devir işlemleri yapmak isteyen kişiler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tapu randevu sistemi üzerinden gün aldıktan sonra işlemlerini halledebilir. Randevuya giden kişiler yanlarında gerekli evrakları da hazır bir şekilde bulundurmalıdır. Evrak teslimini izleyen süreçte işlemi gerçekleştiren kişinin sistemde kayıtlı cep numarasına tapu harcı ile tapu döner sermeyesi için mesaj atılır. Ödeme işlemleri için de tapu müdürlüğüne gidilerek işlemler sonlandırılır.

masrafsız tapu devri nasıl yapılır

TAPU DEVRİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Tapu devir işlemleri yapmak isteyen kişiler için gereken belgeler şu şekildedir:

Tapunun aslı veya fotokopisi olmalıdır,

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi olmalıdır.Nüfus cüzdanında özellikle T.C. kimlik numarası net bir şekilde görünmelidir.

Yaşanılan yerdeki belediyeden alınmış gayrimenkulün rayiç bedeli gösteren resmi belgesi.

Tapu işlemlerini gayrimenkul danışmanının verdiği vekaletname,

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK belgesi alınmalıdır.

MASRAFSIZ TAPU DEVRİ NASIL OLUR?

Masrafsız bir şekilde tapu devir işlemleri yapmak isteyen kişiler neler yapması gerektiğini merak ediyor. Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemlerinde iki tarafında arasında anlaşmalı olarak bir satış işlemi yapılır. Satış olmadan bitirilen tapu devir işlemlerini ise tapu hibesi adı verilir. Masrafsız bir şekilde tapu devir işlemleri yapmak isteyen kişiler için gerekli belgeler şu şekildedir:

Bağışlanması planlanan taşınmaza ait tapu kaydı,

Konutu bağışlayan ve konut bağışlanan kişilere ait fotoğraflı kimlik belgeleri,

Bağışlayan ve bağışı kabul eden kişilere ait son 6 ay içerisinde çekilen 1 adet vesikalık fotoğraf.

Bağışlayan ve bağışı kabul eden kişilerin her ikisinden de vekil alınması gerekmektedir.