Dünyada kadınlarda en sık görülen meme kanserinin nedenleri merak ediliyor. Uzmanlara göre kilolu olmak ise kanser riskini arttırıyor. Erken adet görmeye başlayan, geç adetten kesilen, hiç çocuk doğurmayan ya da 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapan, kilolu, ışın tedavisi alan kadınların meme kanserine yakalanma riski diğer kadınlara oranla fazla. Spor yapanlarda, organik ürünlerle beslenenlerde ve 16 aydan fazla emzirenlerde ise meme kanseri daha az görülüyor. Meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması meme kanseri olarak adlandırılıyor.

04kr10-kelle.jpg

Doç. Dr. Ünal Sabancı

Meme kanserinin hem Türkiye’de hem de dünyada en sık rastlanan kanser türü olduğuna dikkat çeken Medicana Kadıköy Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, ‘’Meme kanserini erkeklerde de görebiliyoruz ancak meme kanseri vakalarının yüzde 99’undan fazlasını kadınlar oluşturuyor. Meme kanseri, meme dokusunda yer alan duktal ya da tübüler gibi farklı tiplere ayırabileceğimiz hücrelerden köken alıyor. Kanserin hangi hücre tipinden köken aldığı, tümör boyutunun ne kadar olduğu, kanserin nerelere yayılım gösterdiği hastalığın ilerleyişine etki ediyor” diye konuştu. Sabancı, “Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) 2020 yılındaki çalışmasına göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 8 bin kadın hayatını kaybediyor. Erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkün” dedi. Sadece muayenenin meme kanseri tanısı için yeterli olmayacağını vurgulayan Doç. Dr. Sabancı, “Kanser tanısını kesinleştirmek için ultrason, mamografi ve MR gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

04kr10-man.jpg

TARAMALAR PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE YÜZDE 10 AZALDI

Journal of the American Medical Association (JAMA) Open Network’te yayınlanan bir çalışmada pandemi döneminde meme kanseri taramalarının azaldığı ortaya konuldu. 2018 ve 2020’de Amerikan Kanser Derneği’nin 120 bin hasta üzerinde yaptığı çalışmalarda, meme kanseri tarama başvurularında pandemi öncesi döneme göre yüzde 10 azalma tespit edildi. Pandemi döneminde ise bu azalmanın yüzde 70’leri bulduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kinyas Kartal, “Evre 1 ve evre 2 meme kanserinde tedavi şansımız yüzde 95-99’a kadar çıkabiliyor. Yani neredeyse tama yakın tedavi şansımız var fakat evre ilerledikçe bu şansımız azalıyor. Bu nedenle, pandeminin de kontrol altına alındığını kabul ederek, rutin tarama programlarına tekrar başlamak gerekmektedir” dedi.

‘KANSER RANDEVU SİSTEMİ’NE HERKES ERİŞEBİLECEK

Sağlık Bakanlığı, ücretsiz kanser taramalarından daha fazla kişinin faydalanabilmesi amacıyla hayata geçirilen Kanser Randevu Sistemi’ni ülke genelinde aile hekimlerinin kullanımına açtı. Bakanlık, vatandaşların kanser taramalarına katılımını artırmak ve ücretsiz tarama hizmetlerinden daha fazla kişinin faydalanmasını sağlamak amacıyla pilot uygulama olarak hayata geçirilen sistemi bir süre önce aile hekimlerinin kullanımına açtı. Böylece aile hekimleri, hedef nüfuslarındaki kişileri arayıp kanser taramasına davet edecek. Taramayı kabul edenlere taramanın yapılabileceği merkezler hakkında bilgi verilip, randevuları oluşturulacak.