Çin Genel Gümrük İdaresi verilerine göre, Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu boru hattı üzerinden ve deniz yoluyla Çin'e gönderilen Rus petrolü, bir yıl öncesine göre yüzde 7,6 artarak 7,15 milyon tona ulaştı.

Temmuz ayında günde yaklaşık 1,68 milyon varile eşdeğer olan Rus arzı, mayıs ayındaki 2 milyon varile yakın rekorun altında kalsa da Çin, son üç aydır Rusya'nın en büyük petrol alıcısı olmaya devam ediyor.,

İKİNCİ SIRADA SUUDİ ARABİSTAN VAR

İkinci sıradaki Suudi Arabistan'dan yapılan ithalatlar, üç yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesi olan geçen ay toparlanarak günlük 1,54 milyon varile ulaştı, ancak yine de bir yıl önceki seviyenin altında kaldı.

Rusya'dan, yılbaşından bugüne kadar yapılan ithalat, yıllık yüzde 4,4 artışla 48,45 milyon tona ulaştı. Yine de 49,84 milyon ton ihracat yapan Suudi Arabistan'ın gerisinde kaldı.

Çin'in temmuz ayında ham petrol ithalatı, rafinerilerin stokları düşürmesi ve yurt içi yakıt talebinin beklenenden daha yavaş toparlanması sonucu günlük hacimlerin dört yılın ikinci en düşük seviyesinde olması nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 9,5 düştü.

VENEZUELA VE İRAN ÇEKİNCESİ

Çin'in Rusya'dan ithal ettiği petrol miktarının artırması, yıllık yüzde 27 düşen Angola ve yüzde 58 düşen Brezilya'dan gelen rakip arzları da bastırdı.

Çin Gümrük İdaresi geçen ay Venezüella veya İran'dan ithalat yapılmadığını bildirirken, devlet petrol şirketleri, ABD yaptırımlarına maruz kalma korkusuyla 2019'un sonlarından bu yana alım yapmaktan kaçındı.

Son iki yılda İran ve Venezüella menşeli petrol için genellikle bir aktarma noktası olarak kullanılan Malezya'dan yapılan ithalat, yıllık yüzde 183 artışla 3,34 milyon tona ve haziran ayındaki 2,65 milyon tona yükseldi.