Göbeklitepehaber.com
Rusya, tahıl ihracat vergisini askıya aldı
GÜNDEM

Rusya, tahıl ihracat vergisini askıya aldı

Rusya, sevkiyatları aksatan Ukrayna saldırıları nedeniyle buğday, arpa ve mısıra uygulanan değişken ihracat vergisini 2026 sonuna kadar askıya aldı. Ekonomi Bakanlığı, kararın "lojistiği yeniden yapılandırma ihtiyacı" doğrultusunda alındığını ve tahıl ihracat vergilerinin 31 Aralık'a kadar sıfır düzeyinde tutulacağını açıkladı.

ABDÜLHAMİT DERMAN ABDÜLHAMİT DERMAN
03-09-2026 13:59 1 dk okuma

Rusya, Ukrayna saldırılarının Karadeniz ve Azak Denizi üzerinden yapılan sevkiyatları sekteye uğratarak ihracatın yüzde 70'inden fazlasının rotalarını etkilemesi nedeniyle, buğday, arpa ve mısır üzerindeki değişken ihracat vergisini 2026 sonuna kadar askıya aldı.

Ekonomi Bakanlığı Çarşamba günü e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, kararın "lojistiği yeniden yapılandırma ihtiyacı" doğrultusunda alındığını belirtti. Rusya, buğday, arpa ve mısır dahil olmak üzere tahıl ürünlerine uygulanan ihracat vergilerini 31 Aralık'a kadar sıfır düzeyinde tutarken, ayçiçek yağı ihracat vergisini Ağustos ayı seviyelerinde donduracak.

Küresel buğday ihracatının dörtte birinden fazlasını gerçekleştiren Rusya ve Ukrayna, geçtiğimiz ay Karadeniz'deki ticari gemilere ve limanlara yönelik saldırılarını artırdı. Ukrayna ayrıca Azak Denizi'ndeki Rus limanlarını da hedef aldı. Söz konusu saldırılar, buğday vadeli işlem fiyatlarını son üç yılın en yüksek seviyesine taşıdı ve küresel gıda arzını tehdit etti.Rusya açısından bu saldırılar, tam da çiftçilerin bu sezonun ürününü hasat ettiği bir dönemde, tahıl için temel ihracat rotasını fiilen işlemez hale getirdi.

Rusya, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yarıdan daha az buğday ihraç etti. Araştırma şirketi SovEcon, Eylül ayı ihracatının 2010'dan bu yana o ay için kaydedilen en düşük seviyeye gerileyeceği öngörüsünde bulundu.

Bu haber Göbeklitepehaber.com tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNDEM Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.