Şanlıurfa’da düğünlerin olmazsa olmazı olan Altın son yıllarda büyük değer kazanmasıyla artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Eskiden düğünlerin olmazsa olmazı olan Cumhuriyet altının yerini artık düğüne gelen konuklar çeyrek altın takmak zorunda kalıyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı vatandaşın alım gücünün düşmesi Şanlıurfalıların altın takma kültürünü de yavaş yavaş yok etmeye başladı.

Şanlıurfa’da kuyumculuk mesleğini 20 yıldan beri icra eden Abdurrahman Kaya altın fiyatlarının yükselmesi vatandaşları ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

2016 yılında 500 Bin TL ile bir çiftin altın, ev, beyaz eşya gibi ihtiyaçların giderildiğini, fakat şu anda 500 Bin TL ile bir çiftin sadece altın almaya yettiğini söyleyen Abdurrahman Kaya vatandaşın alım gücünün baya düştüğünü aktardı.

“20 YILDIR DAHA BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM”

20 yıldan beridir kuyumculuk yaptığını söyleyen Abdurrahman Kaya daha önce böyle alım gücünün düştüğü bir yıl yaşamadığını belirtti. Kaya, “ 20 yıldır kuyumculuk mesleğini icra etmekteyim. Önce atölye daha sonra vitrine geçtim. 20 yılda yaşamadığımı bu yıl yaşadım. Gerçekten bu yıl çok kötü bir yıl, artık insanlar altın alamıyor. Çocuklarını evlendiremiyor.  Fiyatlarının bu kadar yükselmesi insanları mağdur ediyor” sözlerini kullandı.

TÜRKİYE GENELLİNDE DURGUNLUK VAR!

Altın alım gücünün her yerde durgunluk gösterdiğini söyleyen Kuyumcu Abdurrahman Kaya “ Fiyatları şimdi sabitlemiş durumda dolar gitti 18 TL’yi buldu. Bilezik Altın gramı 965 TL’den satılıyor. Bu gidişle insanlar evlendiği zaman altın alamayacaklar. Altın borcu olanlar borcunu ödeyemez duruma gelmiş vaziyette. Türkiye genelinde bir durgunluk söz konusu. Ankara’dan İstanbul’dan bize altın getirenler oluyor. Soruyoruz piyasalar nasıl diyorlar her yer durgun bir vaziyette. Adam Türkiye’yi geziyor adamın aldığı 10 adet yüzük siz söyleyin bu adam ne yapacak” ifadelerini kullandı.

İMİTASYONA YÖNELİM ARTI

Son zamanlarda altın fiyatlarının yükselişe geçmesi evlenecek çiftleri baya zor durumda bıraktığını aktaran Kaya artık evlenenler imitasyona yönelim gösterdiğini söyledi.

Kaya “Müşterilerin alım gücü çok düşük. Herkes artık imitasyona yönelmiş durumda. Bir çift akıtma dediğimiz altın 200 bin lira.  Bir frenk  bağı alırsanız 100 Bin Lira, biz bir arkadaşla 2016 yılında bir hesaplama yaptık. O zaman 500 Bin Liraya iki genç hem evleniyor, hem ev sahibi olabiliyor, hem altın yapabiliyorlardı. Ama şimdi gel gör ki şuanda evler 2- 3 Milyon TL olmuş durumda” şeklinde konuştu.