Küresel gıda tedariki için kritik önemdeki tahıl anlaşması kapsamında ürün akışı devam ederken, uygun olmayan hava koşullarının denetim sürecinde aksamalara neden olduğu açıklandı.

Bloomberg'in haberine göre Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ulaşmasını hedefleyen ve 120 gün daha uzatılan Karadeniz Tahıl Anlaşması’nda gemi denetimi süreçlerinde yavaşlama yaşanıyor.

Hava koşullarının etkili olduğu denetim rötarları sonucu İstanbul Ortak Koordinasyon Merkezi verilerine göre Pazartesi itibarıyla 109 civarında gemi Türk kara sularında bekliyor.

Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya aldığı dönemde, denetimlerin sadece Türk ve BM yetkilileri tarafından yapılmasıyla denetim sayıları yükselmişti. Bu dönem dışarıda bırakıldığında Kasım ayında ortalama 2,5 denetim yapıldı. Ekim'de bu sayı 4,9; Eylül'de ise 4,2 olarak kaydedilmişti.

19 Kasım'da 120 gün uzatılmıştı

Rusya Ekim ayının sonlarında terörist saldırı gerekçesiyle tahıl anlaşmasını askıya almıştı.

Rusya'nın açıklamasında, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığı ve bunların tamamının yok edildiği belirtilerek, saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı bildirilmişti.

Kasım aylarının başında Rusya yeniden anlaşmaya dönerken dörtlü görüşmeler sonucunda Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldığı bildirilmişti.

Ukrayna'daki savaşın başlamasıyla ortaya çıkan küresel gıda krizinin çözümü için tahıl sevkiyatı anlaşması, İstanbul'da 22 Temmuz'da Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.