Toshiba, Mart 2023'te Tokyo merkezi bir özel sermaye şirketi Japon Industrial Partners’ın liderliğindeki konsorsiyumun 15 milyar dolarlık satınalma teklifini kabul etmişti. Süreç ise Eylül 2023’te tamamlandı. Bu kapsamda Toshiba bugün (20 Aralık) borsa kotundan çıkarıldı.

Reuters’ın haberine göre; Toshiba’yı satın alan konsorsiyumdaki şirketler arasında finansal hizmetler firması Orix, elektrik hizmetleri sağlayıcısı Chubu Electric Power ve çip üreticisi Rohm bulunuyor. 

15 milyar dolarlık devralma, Toshiba'yı, pil, çip, nükleer ve savunma ekipmanları üreticisini felç eden denizaşırı aktivist yatırımcılarla uzun süren mücadelelerin ardından yerli ellere geçirmiş oldu.

Nasıl bir şekil alacak?

Şirketten yapılan açıklamada Toshiba'nın "şimdi yeni bir hissedarla yeni bir geleceğe doğru büyük bir adım atacağı" belirtilerek, paydaşlarının anlayış ve desteğinin devamından memnuniyet duyulacağı ifade edildi.

Toshiba'nın yeni sahipleri altında nihai olarak nasıl bir şekil alacağı belli olmasa da, satın alma işleminin ardından görevinde kalan İcra Kurulu Başkanı Taro Shimada'nın yüksek marjlı dijital hizmetlere odaklanması bekleniyor.