Tüpraş İzmit rafinerisinin bir üretim ünitesinde arıza meydana geldi. Arızanın söz konusu olduğu ünitede dört hafta süreyle, ayrıca diğer bir ünitede de üretime ara verileceği öğrenildi. Şirketin KAP’a bu sabah yaptığı açıklamaya göre üretim düşüşüne bağlı olarak 110 milyon dolar faiz, amortisman, vergi öncesi kâr (FAVÖK) kaybı söz konusu olabilecek.

‘19 AĞUSTOS-15 EYLÜL ARASINDA ÜRETİM YAPILMAYACAK’

Açıklamaya göre, arızanın giderilmesi için fuel oil dönüşüm tesisleri Hydro cracker ünitesinde 19 Ağustos-15 Eylül tarihlerinde üretime ara verilecek ve planlı bakım çalışması icra edilecek. Coker ünitesinde ise üretime, Hydro cracker ünitesindeki duruşun ilk iki haftasının ardından ara verilecek.

Şirket'ten KAP'a yapılan açıklama ise şöyle:

"İzmit rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisleri Hydro cracker Ünitesinde meydana gelen arızanın giderilmesi amacıyla, mevcut bakım planına göre Hydro cracker Ünitesinde 4 hafta süreyle (19 Ağustos – 15 Eylül), Coker Ünitesinde ise optimizasyon amaçlı olarak duruşun ilk iki haftasının ardından üretime ara verilmesine karar verilmiştir.

‘NİHAİ SATIŞ HACMİNDE ÖNEMLİ BİR ETKİ BEKLENMEMEKTE’

Üretime ara verilen dönemde, İzmit rafinerisindeki diğer tüm ünitelerde tam kapasite kullanılarak dizel üretimine devam edilecek olup, duruş nedeniyle üretimde yaşanacak düşüşün ithalat ile karşılanması planlandığından nihai satış hacminde önemli bir etki beklenmemektedir.

Bu çerçevede, üretime ara verilmesinin son olarak 15 Ağustos 2022 tarihinde kamuya açıklanan 2022 yılı Geleceğe Yönelik Beklentiler üzerinde değişiklik gerektiren önemli bir etkisi beklenmemektedir.
Diğer taraftan, üretim azalışına bağlı olarak yaklaşık 110 milyon ABD Doları tutarında FAVÖK kaybı gündeme gelebilecektir.

İşbu açıklamamızın İngilizce çevirisi ekte yer almakta olup, açıklama metinlerinde herhangi bir farklılık olması durumunda, Türkçe açıklama esas kabul edilecektir."