Dünyada artan iş gücü maliyeti ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki zorlayıcı rekabet bir çok şirketi verimliliğini arttırmak için endüstriyel robot kullanımına yönlendirirken, sektörün global pazar büyüklüğünün bu yılın sonunda 70 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.

BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknolojili Sistem Üreticileri Derneği (Roboder) Başkanı Murat Yarış, ülkemizde kurulu 17bini aşkın robotun, üretimde yer aldığını söyledi. Bu rakamların önümüzdeki yıllarda hızla artacağını belirten Roboder Başkanı “Endüstriyel robot olarak adlandırdığımız bu teknolojilerin en az 5 ile 6 katı çarpanı, robot entegrasyonu marifeti ile katma değer kazanarak ülke ekonomilerinde değer yaratıyor. Öncelikli olarak nitelikli eleman sorunu yaşanan sektörlerde ön plana çıkan robotlar, kaynak işlemlerinde kullanılmaya başlandı. Daha sonra montaj ve taşıma işlemleri de tekrarlanabilirliği yüksek işlerde de robotlar yavaş yavaş yer almaya başladı. Gıda sektöründen, elektronik sektörüne kadar birçok alanda robotları kullanan fabrikaları artık görmek mümkün. Başta otomotiv ve ambalaj sektörü olmak üzere birçok sektörde robotik yatırım ekipmanı temini konusunda Türkiye ciddi ve dikkat çeken bir tedarik merkezi. Bu konularda üretimdeki esnekliğimiz, becerimiz ve sunduğumuz çözümler küresel bazda Türkiye’yi yüksek kapasiteli yatırım hattı tedariği noktasında bir üst noktaya taşıyacak” dedi.

Sanayi 4.0 dönüşümünde izlenmesi gereken yol haritasına dair Roboder Başkanı “Endüstrinin dönüşümünde kullanılan sistemlerin gelişimi ve son teknoloji ile doğru orantılı diyebiliriz. Yatırım kararı alınırken en önemli önceliğimiz rekabetçi bir ürün ortaya koymaksa, tasarladığımız sistemler rutin ve tekrarlı birçok işi neredeyse hatasız şekilde yapılmasını gerektiriyor. Devlet desteklerinin de artık her tür yatırıma eşit olarak uygulanmasından ziyade yüksek teknolojili yatırımla yapılabilen yüksek katma değerli işlere ve rekabetçi ürünlere doğru kayması, bize daha mantıklı geliyor. Bu konuda devletin zorlaması dışında sermayedarların gelecek öngörüsü de önemli.” açıklamasını yaptı.

Roboder Başkanı sözlerini “Fabrikaların ve çeşitli endüstrilerin rekabet odaklı üretim için en başta hammaddeye ulaşım, daha sonra iyi bir proses bilgisi ile kaliteli üretim, ölçek ekonomisini yakalayabilmeleri için yüksek hacimli üretimi birleştirmeleri gerekiyor. Hammaddeye ulaşımı olan ve yaptığı işi iyi bilen birinin üretim hacmini maksimize etmesi içinde endüstriyel robotlar oldukça yardımcı görünüyor. Uluslararası arenada Türkiye’nin en önemli endüstri fuarlarından biri Win Eurasia’da bu tip teknolojileri görmek mümkün olacak. Üretim gücünü insan ile işçi üzerinden ne kadar fazla robot ile işçi üzerine doğru alabilirse mesai kavramı olmayan, durmayan ve yorulmayan robotlar üretime devam edebiliyor. Planlı bakım dışında fazla gereksinime ihtiyaç duymadan üretimi en az üç kat ve belki daha fazla oranda artırdığınız zaman fiyatlarınız düşüyor, kaliteniz artıyor ve rakiplere oranla daha az üretim maliyetlerinizi rekabet ederken kullanabiliyorsunuz.” tamamladı.