CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, araç muayene ücretlerine gelen zamma dikkat çekti. Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK, 2022 yılında 507 TL olan araç muayene ücretini 2023 yılı için yüzde 122 zam yaparak bin 130 TL’ye yükselttiğini söyleyen Tekin, “Şu anki yüksek zamların önemli nedenlerinden biri araç muayene işinin taşeron eliyle işletilmesidir. Taşeron düzeni aracıları çoğaltıp maliyetleri yükselterek, halkımızı zamlara boğmaktadır. Bu zamlar acilen geri çekilmelidir!” dedi.

1139-1600x900.jpg

Araç muayene ücretlere ödenen yüksek bedele dikkati çeken Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu:
Tekin, “TÜVTÜRK tarafından Türkiye’nin 81 ilindeki sabit ve gezici araç muayene istasyonlarıyla birlikte milyonlarca araçtan birkaç dakika süren rutin muayene sonrası yüksek ücretler alıyor. AKP iktidarı, milyonlarca dolar gelir getirebilecek bu hizmeti yerli ve yabancı sermayeye aktararak kamuyu resmen zarara uğratıyor. Vatandaşlarımız da araç muayene ücretlerinin yüksekliği nedeniyle haklı olarak isyan ediyor. Özelleştirilen fabrikaların, yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan köprülerin, yolların faturasını vatandaşa yükleyen AKP iktidarı, araç muayene istasyonları aracılığıyla hem birilerinin kasasını dolduruyor hem de her yıl vatandaşı soyuyor” diye konuştu.

Memur ve memur emeklisi zamlarına yüzde 30, araç muayene ücretlerine yüzde 130 zam yapmak vicdansızlıktır diyen Tekin “Ne asgari ücret zammı ne dolardaki yükseliş ne de TÜİK’in açıkladığı enflasyon artışı %130’ u bulmadı. Buradaki sorun; devletin, yabancı ortaklı bir firmaya tekelci güç vererek vatandaşın cebinden çıkan paranın, ağırlıklı olarak yabancılara ait olan bir şirkete transferinde aracılık rolü üstlenmesidir. İktidara soruyorum; bu zam oranını neye göre belirlediniz? Vatandaşın göz göre göre soyulmasına daha ne kadar seyirci kalacaksınız? Yeter artık, TÜVTÜRK soygununa dur deyin!” diye konuştu.