Hamile olan pek çok kişinin yaptırdığı üçlü tarama testi bebeğin sağlık durumu hakkında önemli detaylar vermektedir. Pek çok anne adayı tarafından araştırılan üçlü tarama testinin neden yapıldığı merak ediliyor. İşte üçlü tarama testi hakkında merak edilen tüm detaylar…

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ NEDİR?

Hamile anne adayları sık sık üçlü tarama testini duymaktadır. Üçlü tarama testi ile bebeğin anne karnındaki süreçte genetik bir sorunu olup olmadığını anlamak için yapılmaktadır. Test ile birlikte nöral tüp defekti, Down Sendromu ve trizomi 18 adı verilen genetik hastalığın bebek doğmadan tespitinin yapılması amaçlanır. Bebekteki problemlerin anlaşılabilmesi için yapılan bir kan incelemesidir. Bu test ile birlikte anne karnındaki bebekte oluşabilecek bazı diğer problemlerinde tespit edilmesi sağlanır.

3lü tarama testi nedir

3'LÜ TARAMA TESTİNDE NELERE BAKILIR?

Hamilelik süreci hem anne hem de bebek için oldukça önemlidir. Bebek anne karnında gelişim sürecini tamamlarken yaşamını sürdürebilmesi için birçok etkenden de korunması gerekir. Anne karnındaki bebeğin yaşayabileceği bazı problemler yer almaktadır. Çeşitli sağlık sorunları ve anomaliler bebek üzerinde etkili olabilmektedir. Bu tür problemlerin erken tespiti için anne adaylarına üçlü test yaptırması söylenir

 Annelik çok kutsal bir süreç olma özelliği taşımaktadır. Ancak anneliğin ilk basamağını gebelik dönemi oluşturmaktadır. Bu süreçte bebek anne karnında gelişim gösterir ve dünyadaki yaşamını sürdürebilir hale gelir. Bu süreçte anne karnında bulunan bebekte ortaya çıkma ihtimali olan çeşitli sağlık sorunları ve anomalilerin varlığı söz konusudur. Bu anomalilerin ve sağlık sorunlarının belirlenmesi amacıyla anne adaylarına 3'lü test yaptırması önerilmektedir. Üçlü tarama testinde şu durumlar tespit edilir:

Bebekte Down Sendromu olup olmadığına bakılır.

Anne karnında gelişim sürecinde olan bebeğin Nöral tüp defekti ve trizomi 18 adı verilen bir genetik hastalığı bulunup bulunmadığı tespit edilir.

Bebekte oluşabilecek bazı diğer anomalilerin oluşup oluşmadığına da bakılmaktadır.

üçlü tarama testi neden yapılır

3'LÜ TARAMA TESTİNDE NORMAL DEĞERLER KAÇTIR?

Üçlü tarama testinde alınan kan değeri doğrultusunda her hastalık için farklı oranlar görülür.Üçlü tarama testi doğrultusunda ortaya çıkması beklenen sonuçlar şu şekildedir:

Anne karnındaki bebeğin Down sendromlu olup olmadığımı tespit edilmesi için kan değerinin 1/250 olması gerekir. Belirlenen Bu değerin üstünde çıkan değerler ise pozitif olarak yorumlanmaktadır.

Gelişim sürecindeki bebekte Edward sendromu olup olmadığını tespiti yapılırken anne adayından alınan kan değerinin sonucu 1/100 olmalıdır. Belirlenen bu değer üzerinde çıkan sonuçlar ise pozitif olarak kabul edilir.

Bebekte görülebilecek olan bir diğer problem ise Nöral tüp defektidir. Bu durumda alınacak olan kan testindeki AFP değeri için normal değeri 2 katından fazlası alınmaktadır. Çıkan sonuç doğrultusunda üçlü tarama testinin sonucu pozitif kabul edilir.

Yukarıda yer alan sınır değerlerini dışında çıkan diğer değerlerde ise üçlü tarama testini normal olduğu değerlendirmesi yapılır. Bu açıdan üstlü tarama testine önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Hamile olan annelerin gebelik sürecinde üçlü tarama testi yapılması önerilir. Bebekte oluşabilecek herhangi bir problemin erken tanısı için oldukça önemli bir testtir.