ALİ YILDIRIM

Türkiye ekonomisi zor bir ekonomik sürecin eşiğindeyken, tüketicilerin alım gücü her geçen gün biraz daha geriye gitmeye devam ediyor. Yurtdışı kaynaklı tedarik problemleri, artan hammadde fiyatları, personel sorunları baş göstermeye devam ederken, içeride de kur ve vergi sorunu hiç kuşkusuz otomotiv sektörünü derinden etkiliyor. Bugün ayağını yerden kesmenin bedeli bile en az yarım milyon liradan başlarken, ücretli çalışanlar için en ucuz otomobil de hayal haline geliyor. Bununla birlikte tedarik krizinin yanında otomobil ve hafif ticari araç pazarı da daralmaya doğru gitmeye devam ediyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verileri de bunu doğruluyor. Sıfır otomobile hala ulaşabilen küçük bir kesim, segment daraltmaya doğru gidiyor. Sıfır araç satışları Ocak- Eylül 2022 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 daraldı.

Neredeyse tüm segmentlerde küçülme görülürken, sadece B ve F segmentlerinde büyüme gerçekleşti. B segmentine yıllık büyüme yüzde 12’yi geçti. Ağırlıklı olarak süpersporların yer aldığı segmentte de yüzde 36 artış yaşandı. Orta sınıf C’den B’ye düşerken, zengin lüksünden vazgeçmedi. Kia’nın Kıbrıs’ta ‘İlham veren yolculuk’ kapsamında düzenlediği basın toplantısında sorularımızı cevaplayan Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, alım gücünün düştüğüne işaret etti. Elektrikli araçlara bazı ülkelerin verdiği destekten bahseden Ağyel, Türkiye’de böyle bir desteğin olmadığını hatırlattı. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) Avrupa’ya göre düşük olmasını anlatan Ağyel şunları söyledi:

10kr04-kelle-kia-genelmudur-canagyel.jpg

“Bu yüzden Türkiye pazarında satışların ağırlıklı olarak A, B ve C segmentlerinde olduğunu görüyoruz. Üst segmente yer alan otomobillere ulaşımın kolaylaşması gerekiyor. Bunun yolu da alım gücünden geçiyor. Bu yüzden umudumuz alım gücünün bir an önce artması.” Türkiye için bazı soruların cevaplanması gerektiğini söyleyen Ağyel “Öncelikle Türkiye’nin gidişatını görmemiz lazım. Vergi sistemi nereye kadar gidecek fiyatlar ne kadar daha artacak. Kur ne olacak. Bu bizim kaderimizi belirleyecek” dedi.

10kr04-tablo.jpg

ELEKTRİKLİ KİA NİRO 460 KM MENZİLLE GELDİ

Yeni EV 6 ve Yeni Niro EV’nin Türkiye’ye gelir gelmez büyük ilgi çektiğini söyleyen Ağyel “2030 yol haritamız kapsamında elektrikli araçlarımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2023 sonunda da bir diğer SUV gövde tipine sahip elektrikli modelimiz EV 9’u da Türkiye’ye getirerek elektrikli araçlarda da müşterilerimize sunduğumuz alternatifleri geliştireceğiz” ifadelerini kullandı. Kısa bir süre önce Niro modelini yenileyen marka daha önceki hibrit seçeneğine bu karoserde de devam ediyor. Büyük bir yenilik operasyonundan geçen modelin kalbinde de değişiklikler yapıldı. Artık elektrikli Niro’yu da pazara sunan marka bu alandaki ilk örneklerini sergiliyor. Kia Niro EV ise 204 PS (150 kW) güç ve 255 Nm torka sahip elektrik motorunu 64,8 kWh batarya ile birleştirerek 460 km (WLTP) sürüş menziline ulaşabiliyor. DC şarj imkânı da sunan Niro, 50 kW DC şarj istasyonlarında 65 dakikada, 100 kW DC istasyonlarda ise 45 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj olabiliyor. Tek versiyonla satılan elektrikli Niro, 1.4 milyon liralık etikete sahip.

10kr04-kia-niro-pist.jpg

‘SİZ YÜKSEK ENFLASYONLA NASIL YAŞIYORSUNUZ?’

Otomobilde yüksek fiyatların hem yurtdışı hem de kur ve vergi kaynaklı olduğunu söyleyen Can Ağyel “Çip ve hammadde krizi hala çözülemedi. Hammadde fiyatları aşırı zamlandı. Personel sıkıntısı var. Lojistikte, bu sorun hala devam ediyor. Dünyada pandemi döneminde ertelenen talep geri geldiği için talep yüksek. Fakat enflasyon konusu Avrupa’nın gündeminde. Avrupa enflasyonu bilmiyordu, zamlar eskiden sıfır enflasyon olduğunda yılda 1 kere gelirdi. Şimdi tablo değişti. Biz Almanya’ya toplantıya gittiğimizde ‘siz yüksek enflasyonla nasıl yaşıyorsunuz’ diyorlar. Enerji krizi otomobillere zam için tek başına yeterli sebep. Avrupa’da üretim yapan tüm markalar bu kışı zor geçirecek” dedi.

‘ÖNCELİKLİ PAZAR AVRUPA ÇÜNKÜ EMİSYON SINIRI VAR’

Kıbrıs’ta gerçekleşen lansmanda Kia’nın geleceği hakkında da bilgi veren Can Ağyel, markanın 2027 yılına kadar 25 milyar dolarlık yatırımla 14 yeni elektrikli model tanıtacağını aktardı. Türkiye pazarına son çeyrekte EV9 modelini getireceklerini söyleyen Ağyel, 2024-2025’te ise 6 farklı elektrikli otomobil modeli satışa sunulacağını vurguladı. Avrupa’daki emisyon sorununu da anlatan Ağyel, Türkiye’nin AB üyesi olmadığı için biraz daha handikaplı olduğunu belirtti. AB ülkelerinde emisyon sınırının 95 gram olduğunu hatırlatan Ağyel “Üreticiler elektrikli araçları bu yüzden öncelikli olarak Avrupa’ya gönderiyor. Sadece nedeni değil ama bundan sebeple de istediğimiz adetleri Türkiye’ye getiremiyoruz. Fakat bu bir genel dönüşüm AB ile hemen hemen aynı sürede markamızı Türkiye’de de dönüştüreceğiz” diye konuştu.

BAŞKA ARAÇLARI ŞARJ EDEN OTOMOBİL: EV6

Kia’nın merakla beklenen EV6 modeli de kısa bir süre önce Türkiye pazarına giriş yapmıştı. Şimdilik tek versiyon ile satışa sunulan EV6, GT-Line 4×4 versiyonu ile yola çıktı. Gücü ve performansı ile dinamik ve sportif bir sürüş otomobili olarak öne çıkan Kia EV6, sürücülerin bir BEV ile uzun mesafeleri sportif ve eğlenceli bir sürüş ile kat edebileceğini gözler önüne seriyor. Kia EV6, WLTP verilerine göre tek bir şarjla 506 kilometreye kadar sürüş menziline ulaşabiliyor. Ayrıca Avrupa’da kullanılan gelişmiş 800V şarj teknolojisi sayesinde, aracın sadece 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj edilebilmesine olanak tanıyor. 2022’nin son aylarında ise EV6’nın 585 PS güce sahip GT versiyonu satışa sunulacak. Araç aynı zamanda priz girişine de sahip. Bununla birlikte model hem kendini hem de başka araçları şarj edebiliyor. Araçtan şarj teknolojisi bir anda 220 V güce dönüşerek evinizi bile aydınlatabiliyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 2.1 milyon lira.

10kr04-kia-ev6-pist.jpg

UZAYDAN GELDİM DESE İNANIRIM

Güney Koreli üretici Hyundai’nin bir dönem dikkat çeken hafif ticari modeli olan Starex, uzun bir aranın ardından geri döndü. Tüketicide özel bir yer eden model, yeni versiyonda Staria ismini alarak hem ticariden kurtardı hem de konsept gibi bir tasarımla dikkat çekti. Bizim de geçtiğimiz haftalarda test konuğumuz olan model, sade tasarım çizgilerinin yanında bir o kadar da modern bir görünümle oldukça beğeni kazandı.

Uzay mekiği ve yolcu gemisinden ilham alan tasarım, koca camlarıyla beklenenden daha ferah bir iç mekan oluşturmuş. Yaz aylarında büyük camların etkisiyle iç mekanı soğutma sorunu var. Fakat tasarıma bakıldığında bu konu ikinci planda kalıyor. Sürücü odaklı kokpitte 4.2 inç renkli dijital gösterge ve 8 inç dokunmatik orta ön panel bulunuyor. Kablosuz şarj özelliğinin yanı sıra her koltuk sırasında bulunan USB şarj girişleriyle de mobil cihazların şarj edilmesine imkan tanınıyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, elektronik park freni, otomatik ön ve arka klima ve geri görüş kamerası gündelik hayatı kolaylaştırırken 3+3+3 oturma düzeniyle de sürücü dahil tam 9 kişilik kapasiteye sahip. Aracın bagaj kapasitesi ise arka koltuklar yatırıldığında 1303 litre.

Staria’nın kalbinde 2.2 litrelik CRDi motor görev yapıyor. 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile ithal edilen motor, 177 beygir güç 430 NM’de tork üretiyor. Motor hacmi ve ağırlığına göre, oldukça cimri sayılabilen otomobilin fabrika verilerine göre ortalama tüketimi 100 km’de 8.8 litre. Bizim şehir içi kullanımımızda da yol bilgisayarına 10 litreye yakın bir değer yansıdı. Farklı görünmek isteyenlerin 1 numaralı tercihi olabilen aracın emsallerine göre fiyatı da 782 bin liralık etiketle oldukça uygun.

10kr04-iinci-haber.jpg

DACİA PARİS’TE ELEKTRO ŞOVA HAZIRLANIYOR

Dacia, 17-23 Ekim tarihleri arasında Paris Porte de Versailles Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Paris Otomobil Fuarı’na katılacak. Marka, Salon 6’da tüm ürün gamını ve heyecan verici yeni gelişmeleri aktaracak. Kısa bir süre önce tanıtılan MANIFESTO konsept otomobili ve markanın tüm ürün gamı, yeni marka kimliği ile fuarda sergilenecek. Duster, ilk kez bir özel seri versiyonuyla da dikkatleri üzerine çekecek. Ayrıca Dacia’nın ilk HYBRID 140 motoru da tanıtılacak. Ek olarak eko tasarımlı lisanslı ürünler de markanın gelecekteki vizyonunu deneyimleme imkânı sunmak üzere fuarda yerini alacak.

10kr04-kisa-1.jpg

BMW M’İN 50’NCİ YAŞINDA KÜKREDİLER

Intercity İstanbul Park Pisti’nde BMW M’in 50’nci yaşına özel olarak Borusan Otomotiv ve BMW Türkiye tarafından düzenlenen etkinlikte katılımcılar Türk ve Alman eğitmenlerin özel olarak hazırladığı drift, zaman ve pist parkurlarında BMW M3 Competition M xDrive Sedan, BMW M8 Competition M xDrive Coupé, BMW M4 Competition M xDrive Coupé ve tamamen elektrikli ilk M otomobili BMW i4 M50’yi yüksek hız limitlerinde kullanma fırsatı buldu. BMW’nin en özel otomobillerinden biri olan ve geçtiğimiz yaz Concorso d’Eleganza’da tanıtılan, sınırlı üretim Yeni BMW M4 CSL de BMW M markasının 50’nci yaşına özel olarak Türkiye’de ilk kez boy gösterirken Contemporary İstanbul’da sanatseverlerin karşısına çıkan Jeff Koons imzalı BMW M850i xDrive Gran Coupé, tamamen elektrikli ilk M otomobili olan Yeni BMW i4 M50 ve Yeni BMW iX M60 gibi çok özel M otomobilleri de etkinlik boyunca yoğun ilgi gördü.

10kr04-bmw.jpg

EN İYİ AİLE OTOMOBİLİ SEÇİLDİ

Yeni Opel Astra, her yıl İngiltere’de düzenlenen Business Car Ödülleri’nde “2022 Yılının En İyi Aile Otomobili” seçildi. Business Car editörü Martyn Collins, kazanılan ödülle ilgili yaptığı değerlendirmesinde, “Elbette Vizör ön cephe çok dikkat çekiyor, ancak yeni Opel Astra’nın genel tasarımı da oldukça baş döndürücü. Astra’nın hem dış tasarımı hem de minimalist iç tasarımı da aynı derecede çekici. Bunun dışında standart sunulan donanımlar, fiyat-fayda, performans karşılaştırmasında müşteriye karşılığını fazlasıyla veriyor” dedi.

10kr04-kisa-3.jpg

HORNET GERİ DÖNÜYOR

Honda, merakla beklenen tamamen yeni CB750 Hornet modelinin tanıtımını gerçekleştirdi. Honda’nın efsane modelleri arasında yer alan ve üretimine verilen aranın ardından yeni tasarımıyla ürün gamına yeniden katılan CB750 Hornet, Avrupa’nın önemli fuarlarından biri olan Intermot’ta ilk kez sergilendi. 1998 yılında Avrupa yollarına ilk kez çıktığında motor performansı ve gelişmiş Street-Fighter tasarımı ile iz bırakan Hornet modelinin ön gösterimi 2021’in Kasım ayında düzenlenen önde gelen motosiklet fuarlarından biri olan EICMA’da gerçekleştirildi."