Her geçen günlerde çiftçilik maliyetlerinin arttığını söyleyen Cevher Türk gelecek yıllarda çiftçilik mesleğinin tarihe karışacağını ve artık üreten bir toplumdan tüketen topluma geçeceklerini vurguladı.

Geçen senelere göre girdi çıktı fiyatlarının bu sene çok fazla yükseldiğini belirten Çiftçi Cevher Türk, devletin çiftçilere sağladığı desteklemelerin yetersiz olduğunu ve borçlardan dolayı enerji şirketlerinin hesabına girdiğini ifade etti.

Geçen sene çiftçilerin ürünü ucuza sattığı halde gübre, mazot fiyatlarının düşük olmasından dolayı karlı olduklarını, bu yıl ürünleri pahalıya sattıkları halde, girdi çıktı maliyetlerinin artmasından dolayı hiçbir gelir elde etmediklerini söyledi.

Mısırı gecen yıl 5 liraya sattığını söyleyen Cevher Türk, mazot, gübre, ilaç fiyatlarının düşük olmasından ötürü yine kazançlı olduğunu dedi.

ÜRÜNÜ UCUZ SATARDIK, YİNEDE KARDA OLURDUK

Cevher Türk geçen yılla bu seneyi şu şekilde değerlendirdi. “Mısır fiyatları gecen sene 4.5 TL idi ama girdi maliyetleri ucuzdu. Gübre, mazot enerji fiyatları daha zam yememişti.

Geçen sene ürenin tonunu 3 Bin TL’ydi, şu anda üre 14-15 bin TL geçen sene DAP gübresi 5 TL’ydi o da 15 TL olmuş.  Gerçekten maliyetler bu sene çok arttı.

Sulama destekleri var fakat biz desteği göremiyoruz. Çünkü desteklere DEDAŞ bloke koyuyor. Elektrik borcumuzdan dolayı tüm desteklemeler oraya gidiyor. Şuanda ben DEDAŞ’dan geliyorum 2 yıllık faturam 1 Milyon TL’ye yakın. Tüm kazancımız şirkete ve girdi maliyetlerine gidiyor.”

NE MUHALEFET NE İKTİDAR BİZE SAHİP ÇIKIYOR!

Çiftçilerin sahipsiz olduğunu, ne iktidar, ne de muhalefet tarafından sahip çıkılmadıklarını söyleyen Cevher Türk, “İktidar tarafı çiftçilerin sorunlarından kaçıyor, muhalefet koltuk için birbiriyle çekişiyor. Çiftçiler iki arada bir derede kalmış vaziyette. Urfa gerçekten sahipsiz kalmış vaziyette gerçekten. Sulama birlikleri çiftçilere rahat vermiyor, 1 dönüm araziyi bazı yerlerde 1500 TL’ye suluyorlar. Gerçekten çiftçiler için çok para. Enerji fiyatları da gerçekten çok yüksek yılda 500 Bin TL çiftçi kazanmıyor, gelen faturalar 500 Bin TL gerçekten çok yazık çiftçiler ölüyor kimse bunu görmüyor bile.” şeklinde konuştu.

GELİRLER- GİDERLERİ KARŞILAMIYOR!

20 yıllık süre zarfında yaptığı çiftçilik mesleğinin değerlendirmesini yapan Cevher Türk, çiftçilerin en zorlandığı yılın 2022 yılı olduğunu söyledi.

Türk, sözlerini şöyle sürdü. “Gelirimiz giderlerimizi karşılamıyor. Öyle bir sistem var ki para nerde geliyor nereye gidiyor kimse bilmiyor.

Zengin, zengin oluyor. Fakir daha da fakirleşiyor. Tarımda bazı ürünlerin maliyetini düşüreceksin ki çiftçiler rahat etsin. Ama maliyetler yüksek olursa nasıl indirim olacak.

Hasat zamanı buğdayı 7.300 TL ithal edeceğiz dediler fakat fiyat sabit kalmadı. Şuanda buğday 8 TL’nin üzerinde Urfa’da 1000 kişi kazandı. Ama 8.300 TL’ye gitseydi 300-400 Bin çiftçi kazanırdı.

Zengin daha zengin oldu, fakir daha da fakirleşti.” dedi.

PAMUK ALTIN DEĞİL, KABUS YILINI YAŞIYOR!

Pamuk fiyatlarının beklendiği gibi açıklanmadığını vurgulayan Çiftçi Cevher Türk, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu’nun “pamuk altın yılını yaşayacak” söyleminin tam tersi olduğunu vurgularken sözlerine şöyle devam etti: “Pamuk fiyatları keza yine öyle Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı dedi ki pamuk altın yılını yaşıyor, fakat bakıyoruz pamuk kâbus yılını yaşıyor. Şuanda pamuk 14 TL’ye gidiyor. 14 TL’ye kimse fazla almıyor fabrikatörler almıyor o fiyata daha düşük fiyata almaya çalışıyor ve bu da çiftçileri ciddi zarara sokuyor. Fabrikatörler ucuza pamuğu toplayacak, pamuk 2-3 ay sonra 25 TL olacak diye düşünüyorum.  Her bir randımana 400 lira düşürülüyor. Şuanda 41 randıman 14.50 TL’ye satılıyor. 40 randıman da 14 TL’ye satılıyor. Pamuğun kalitesine göre randıman belirleniyor. “

GÜBRE FİYATLARI ÇOK ARTI!

Gübre ve ilaç fiyatlarının geçen yıllara göre çok fazla artış gösterdiğini ve bundan dolayı bazı çiftçilerin yeteri kadar ürünlerine gübre atmadığını aktaran Cevher Türk, “Geçen sene biz DAP gübreyi 5 TL’ye aldık. Şu anda DAP 18.50 TL 3-4 kat artmış vaziyette” dedi.

SULAMA FİYATLARI CAN YAKIYOR!

Sulama birliklerinden alınan suyun maliyetinin çok fazla olduğunu vurgulayan Cevher Türk maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini aksi takdirde çiftçilerin yeteri kadar kazanç sağlayamayacaklarını dedi.

Cevher Türk “Sulamayı kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Artezyen var bizde yer altı suyu ile suluyoruz. Ama bakıyorum baraj suyu ile sulama yapanlar 1000-1500 TL’ye dönümü sulanıyor. Orada sağlıklı su verilmiyor ürünlere, ürünler kuruyor.” İfadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLİĞE KAYNAK AKTARILMIYOR!

Şanlıurfa’nın tarımın başkenti olduğu halde yetkililerden yeteri kadar çiftçiliğe ve üretime destek sağlanmadığını belirten Cevher Türk” Urfa’da çiftçiliğe harcanması gereken paralar başka yerlere kaydırılıyor, örneğin Eyyübiye ilçesinde 180 dönüm tarım arazisinin betonlaşıp millet bahçesine harcanması gibi, Pekmezli yapılan yerin harabe olması kimsenin umurunda değil. Harabe bir baraj var o da çiftçiler için yapılabilirdi çiftçiler için, ama bakıyorum kimsenin umurunda değil çiftçiler.”