Herkes sağlıklı yaşam için yoğun çaba içinde. Ancak günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin çoğunun zararlarını bilmiyoruz. Bazı yiyecekler sanıldığı kadar sağlıklı olmayabilir. Kardiyologlar bazı besinlerin kalp sağlığına zarar verdiğini hatta kalp ömrünü kısalttığını belirtti. İşte zararlarını duyunca şok olacağınız o besinler...

1-İŞLENMİŞ ŞARKÜTERİ ETLERİ

Uzmanlar dondurulmuş etlerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Nedeni ise bu tarz etlerde bol miktarda sodyum nitrat maddesi vücudun iç organlarının iltihaplanmasına neden oluyor. Hatta bu tarz etler tüketildiği zaman ateroskleroza neden oluyor.

2- SOSİSLİ SANDVİÇ

Pratik yapılışı ve hızlı tüketilişinden dolayı sosisli sandviçleri günlük hayatta sık sık tüketebiliyoruz. Aslında bu tarz yiyecekler kalp sağlığını kötü etkiler ve belirli sağlık sorunlarına neden oluyor. Bununla birlikte, düşük yağ içeriğine sahip olduğunu söyleyen seçenekler bile yüksek tansiyona neden olabilecek miktarda tuz içerir.

3- HAZIR PİŞMİŞ TAVUKLAR

Tavuk yemeklerin vazgeçilmezidir. Ancak dışarıdan alınan hazır tavuklar içeriğinde doymuş yağ ve sodyum içerir. Bundan dolayı uzmanlar tavukların evde yapılıp tüketilmesini tavsiye ediyor. Bunun nedeni, evdeyken kullanacağınız sodyum miktarı üzerinde çok daha fazla kontrole sahip olmanızdır.

k6565-1.jpg

4- KETÇAP

Her yemeğin yanında ketçap kullanan kişileri görürüz. Ancak bu ketçapların içinde çok yüksek seviyede şeker ve sodyum bulunmaktadır. Sodyum ve şekeri aşırı tüketmek ise kalp sağlığınızı korumak için iyi bir tercih değildir.

k656565.jpg

5- BARBEKÜ SOSU

Konu barbekü sosu olduğunda aslında onun da ketçap kadar zararlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle, kalp sağlığınızı korumak için mutlaka uzak durmanız gereken yiyecekler arasındadır. Ancak tamamen kaçınamıyorsanız, en azından tükettiğiniz miktarı sınırlamak sizin için faydalı olacaktır.

6- SOFRA TUZU

Aldığımız toplam sodyum miktarının yüzde 70'i dışarıdan yediğimiz veya paketli olarak aldığımız yiyeceklerden geliyor. Bu sodyumun yüzde 15'i doğal olarak farklı bileşenlerde bulunur. Bununla birlikte, kontrol edebileceğimiz sodyumun diğer %15'i ise yalnızca yemeklere eklediğiniz tuzdan kaynaklanmaktadır. Kalp sağlığınızı iyileştirmek için tuz tüketimini azaltmanız büyük önem taşımaktadır.

7- YAĞI AZALTILMIŞ SALATA SOSLARI

Yağları azaltılmış salata sosları da kalp sağlığınız için zararlı gıdalar başlığı altında sınıflandırılabilir. İçerisinde gizli şeker ve tuz içerirler. Uzmanlara göre, bir yiyeceğin yağı azaltıldığında şeker oranı artar. Bu sayede sosun tadı korunmuş olur.

8- YAĞSIZ PAKETLİ ATIŞTIRMALIKLAR

Azaltılmış yağdan daha kötü bir şey varsa, o da sıfır yağ içeren gıdalardır. Sıfır yağ içeren paketlenmiş atıştırmalıkların daha sağlıklı bir alternatif olduğunu düşüncesi oldukça yanlıştır.

9- YAĞSIZ FISTIK EZMESİ

Fıstık ezmesi tercih ederken mutlaka tamamen doğal içeriğe sahip ve tam yağlı olanları tercih ettiğinizden emin olun. Dilerseniz şeker içermeyenleri tercih edebilirsiniz ancak yağsız veya az yağlı bir seçeneğe yönelmek daha fazla şeker içereceğinden hem sağlıksız hem de aynı kaloriyi almanıza neden olur.

k666.jpg

10- KAHVALTILIK MISIR GEVREKLERİ

Mısır gevrekleri çoğu bireyin kilo verme sürecinde sabah tükettiği besinlerin başına gelir. Ancak bu yiyeceklerin bazıları hiçbir besin değeri sunmadığı gibi şeker alımınızı arttıracaktır. Bu nedenle bir dahaki sefere kahvaltılık gevrek seçerken tam tahıllı ve şeker içermeyen seçenekleri tercih ettiğinizden emin olun.

11- AROMALI SÜTLER

Sade süt sevmeyenlerin severek tükettiği kakaolu, vanilyalı gibi farklı aromadaki sütler aslında oldukça yüksek miktarda şeker içermektedir. Bu nedenle beslenme uzmanları aşırı şeker alımından kaçınmak için bu seçeneklerden uzak durmanız gerektiğini söylüyor.