Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı. Bütçe görüşmelerinin açılışında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi verdi. 'İşsizlik bu yılı tek haneyle kapatacak' diyen Yılmaz'ın "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek, enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecek" açıklaması da dikkat çekti.

 

Öte yandan TÜİK'in bugün yaptığı açıklamalara göre Türkiye'de işsizlik ekimde yüzde 8,5 ile Kasım 2012’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon verilerini TÜFE yüzde 3.28 artarken, yıllık bazda TÜFE yüzde 61.98 artış gösterdi. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)'a göre ise aylık yüzde 5,58 artarken 12 aylık enflasyonu yüzde 129,27 olarak açıklamıştı.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Ekonomi politikalarını kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Güven ve istikrar iklimini daha güçlendireceğiz.

 

Küresel büyüme hızındaki azalmanın bu yıl ve gelecek yıl devam etmesi bekleniyor. IMF tahminlerine göre 2023'te yüzde 3, 2024'te yüzde 2,9 büyüme öngörülüyor. Küresel ticarette önemli bir toparlanma gerçekleşmiş, ticaret hacminde salgın önceki seviyelere dönüş gözlendi.

Küresel enflasyon son dönemde aşağı yönlü seyir izlemeye başladı. Küresel ekonomide parasal sıkılığın bir süre daha devam etmesi beklenmektedir. 2024'te gelişmiş ülkelerde faiz artırımlarının sonlanması bekleniyor.

Türkiye ekonomisi zamanında alınan tedbirlerle bu zorlu dönemde büyümeye devam etti. 2022 yılında yüzde 5,5 büyüme oranıyla OECD ülkeleri açısından oldukça iyi bir performans ortaya koydu. Avrupa ekonomilerinde durgunluk endişeleri devam ederken Türkiye deprem felaketlerine rağmen 2023 yılında kesintisiz büyüme eğilimini sürdürmektedir. Türkiye 13 çeyrekter kesintisiz büyüme eğilimini sürdürmektedir. OVP'de öngördüğümüz yüzde 4,4 büyümeyi rahatlıkla sağlayabileceğimizi bekliyoruz. 2024 içinse dengeli bir görünüm sergileyerek yüzde 4 büyüme oranına ulaşması hedefleniyor.

 

ENFLASYON

2023 yılı haziran ayında başlayan sıkılaştırma ve seçici kredi uygulamalarıyla enflasyonist beklentilerin kontrol altına alınması hedeflenmiştir. 2024 ikinci yarısından sonra enflasyonda yıllık bazda belirgin bir düşüş beklenmekte. Bu dönemden sonra kalıcı dezenflasyonist sürecin başlaması beklenmektedir. 2026 yılında enflasyon oranı tekrar tek haneli rakamlara çekilecektir.

Cari işlemler açığında mayıs sonrası yaşanan toparlanma dış dengenin iyileşmesini sağlamıştır. Cari dengesinde açığın azalmaya devam etmesi öngörülmektedir. Ekim ayında cari denge fazla vermiştir. Yıl sonunda açığın 42,5 milyar dolar olan OVP tahmimine yakın şekilde gerçekleşeceği öngörülmektedir.

'İŞSİZLİK YILI TEK HANEYLE KAPATACAK'

İşgücü piyasalarımız olumlu. İşsizlik oranları gerilemeye devam etmektedir. İşsizlik oranı 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,5'e düşmüştür. 2023 geneli için işsizlik oranının OVP'de öngörülen 10,1'in altında tek haneli olarak gerçekleşeceğini ifade edebilir.

'REZERVLERİMİZ TARİHİ REKOR SEVİYELERDE'

Son dönemde yatırımcı güveni artmış CDS primi belirgin şekilde düşmeye başladı. Merkez Bankası rezervleri 140,1 milyar dolarla tarihi rekor seviyelere ulaştı. Devam eden jeopolitik risklere rağmen CDS primi 350 baz puanın altına gerilemiştir. TL mevduatın payında son 5 ayda artış görüldü.