Apartmana ait olan bir yönetim planını ifade eden bu terimler apartmanın nasıl yönetileceğini açıklayan bir sistemdir. Bu plan içerisinde apartmanın uyulması gereken kuralları, gerekli ve güncel haberler, apartman temizliği, apartman duyuruları gibi pek çok bilgi yer almaktadır. Bununla birlikte Apartman yönetim planında yöneticilerin ve çalışanların ne kadar ücret alacakları da gösterilir. Apartman hakkındaki birçok bilgi yönetim planında yer almaktadır.

APARTMAN YÖNETİM PLANI NEDİR?

Apartman yönetim planı tüm hak sahiplerini ilgilendiren bir belgedir.Sözleşme yerine geçen bu plan hak sahiplerinin üzerine düşen görev ve sorumlulukları açıklayan bir belgedir. Apartmanı yöneten kişi yönetim planı üzerinde değişiklik yapmak istediğinde hak sahiplerinden imzalı olarak onay almak zorundadır. Yapılan ona işlemi ile birlikte yüzde seksen oranında onay alınması ile işlemler yapılabilmektedir. Yapılan plan değişikliği doğrultusunda tüm katlarda oturan hak sahipleri ve çalışanlar bu belge üzerinde hak sahibidir.

 Bununla birlikte Apartman yönetim planında yapılan değişiklikler ya da yapılacak olan değişiklikler duyuru panosunda tarihi ile birlikte yer almalıdır. Apartman yönetim planında bir değişiklik yapılması durumunda yapılan değişiklikler dökümanları içerisinde yer almalıdır. Bununla birlikte kat mülkiyet yasası kapsamında kişiler yapılan değişikliklerden rahatsız olması durumunda dava açma hakkına sahiptir.

Apartman yönetim planı nedir

APARTMAN YÖNETİM PLANI KİM TARAFINDAN HAZIRLANIR?

Apartman yönetim planı kapsamında bütün kat sahibi yasaya uygun bir şekilde hiçbir fiyat ayrımı yapılmaksızın tek bir oy hakkına sahiptir. Kişilerim birden fazla bağımsız kat veya bölümü olması durumunda ise oy hakkı artmaktadır. Yani her bölüm için ayrı bir oy kullanma hakkına sahiptir.Bununla birlikte kişilerin bağımsız olarak bütün bölümlerin ve adetin ne olduğuna bakılmaksızın hakkı olan oy adeti 1/3 oranında olmalıdır.

Kart sahipleri Yönetim planı için oyları bir sıradan başlayarak sayfa adetleri şeklinde her yaprak noter onaylı ve mühürlü olacak şekilde defterde yer almaktadır.Yapılan toplantıda bütün kaç sahipleri alınan kararı defterde yer alan belgeyi imzalayarak onay vermelidir.

Bir konu ile alakalı gerçekleşen kararsızlıklar, fikir aykırılıkları olduğu vakit, karar kılınan defterde yine aynı şekilde aynı konuya ait daha evvel sunulmuş bir onama bulunuyor ise esas alınır ve buna nazaran problemler çözülür. Bunun yanı sıra kat sahipleri mahkeme açma gibi haklarını da saklı tutar.

 APARTMAN YÖNETİM PLANI NEREDEN ALINIR?

Batman Yönetim planı almak isteyen kişiler tapu sicil müdürlüklerinden planlarını alabilirler. Dairenizin toplu ya da inşaat firması tarafından alınması durumunda ise yönetim planı onlarda da yer almaktadır.