Çevrecileri ayağa kaldıran Kaz Dağları'ndaki maden projesinin hakkında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Şeref Kalaycı, Kanadalı Alamos firmasının Kaz Dağları’nda 5 yılda kademe halinde keseceği ağacı bir anda kestiğini ve doğayı ‘dımdızlak’ bıraktığını itiraf etti. Kalaycı, bu nedenle madenciliğe karşı olumsuz algının arttığını söyledi.

Sözcü'de yer alan habere göre, Maden arama ve çıkarma sırasında bozulan doğanın yeniden eski haline döndürülmesini sağlayacak şekilde yasalarda yeterince zorlayıcı ve bağlayıcı hüküm bulunmadığını belirten Kalaycı, bazı maden sahalarında işlemler bittikten sonra oluşan olumsuz görüntülerin bu yüzden meydana geldiğini aktardı.

"ÖNCE ORTALIĞI BİRAZ BOZUYOR, SONRA DÜZELTİYORLAR"

Türkiye Madenciler Derneği tarafından düzenlenen 2'nci Maden Kurtarma Yarışması öncesinde gazetecilerle sohbet eden Prof. Kalaycı, madenlerin ülkeler için hazine değeri taşıdığını, maden olmadan insan hayatının sürdürülemeyeceğini ifade etti. Madenler konusunda toplumda oluşan olumsuz algının tersine döndürülmesi için çaba harcadıklarını kaydeden Kalaycı, “Ameliyat sırasında ortaya hoş olmayan görüntüler çıkıyor. Sonra etraf toparlanıyor, hasta eski sağlığına kavuşuyor. Madenciler de önce ortalığı biraz bozuyor, sonra düzeltiyor” dedi.