Şanlıurfa il Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı 112 personeli Paramedik Hatice Ayten Akaslan; yabancı cisim tıkanıklığı yetişkinlerde çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de çok fazla rastlandığını açıkladı.

 

Hayat kurtaran Heimlich Manevrası hakkında bilgilendirme yapan Paramedik Hatice Ayten Akaslan, şunları söyledi:

 

BEBEKLERDE YABANCI CİSİM TIKANIKLIĞINI NASIL ANLIŞILIR?

 

“Bebeğin gözleri hareketsiz kaldığında ve rengi morardığında, solunum seslerinin azaldığında bebeğin yabancı cisim tıkanıklığı olduğunu anlıyoruz.

 

Bu durumda sakin olmamız gerekiyor öncelikle. Eğer yabancı cismi görebiliyorsak serçe parmağımızla bebeğimizin sol yanağından girerek sağ yanağına doğru yabancı cismi alabiliyorsak alıyoruz, ama alamıyorsak kesinlikle körlemesine dalış yapmıyoruz.

 

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

 

Daha sonrasında işaret ve orta parmağıyla çenesini tamamen kavrıyorum bebeğimin, kolumun ön kısmına yatırıyorum bebeğimi gövdem ve kolum arasında tamamen destekliyorum çünkü bebeğimin düşmesini engellemem gerekiyor. Bebeğimin her iki köprücük kemiğinin ortasına elimin topuğuyla süpürür tarzda beşer kez vurmam gerekiyor. Bir, iki, üç, dört, beş yabancı cismin varlığına bakıyorum eğer çıkmadıysa diğer kolumun üzerine alıyorum kafasını tamamen destekliyorum.

 

“HASTANIN BİLİNCİ KAYBOLANA KADAR DEVAM ETMEM GEREKİYOR”

 

Aynı şekilde gövdemle destekliyorum çünkü bebeğimin düşmesini engellemem gerekiyor. İki meme arasına V çizgi çizdiğimde göbek deliğinin bir parmak üstüne iki parmak yöntemiyle beşer kez süpürür tarzda bir, iki, üç, dört beş şeklinde Heimlich manevra evresini tamamlıyorum. Benim şu an yaptığım bir tur yabancı cisim çıkana kadar bunu beşer kez devam ediyorum. 112 gelene kadar hastanın bilinci kaybolana kadar devam etmem gerekiyor.”