Şeftali, gelişmiş sindirim, sağlıklı bir kalp, güçlü bir bağışıklık sistemi ve iyileştirilmiş alerji semptomları dahil olmak üzere birçok potansiyel sağlık yararına sahiptir. Şeftali, erik, kayısı, kiraz ve nektarin ile birlikte bir tür çekirdekli meyvedir. Sert çekirdekli meyveler adından da anlaşılacağı gibi çekirdekli çekirdekli bir orta çukura sahiptir. Şeftali beyaz ve sarı çeşitlerde gelir ve birkaç besin getirisi sunar.

Bir büyük şeftali (yaklaşık 147 gram) aşağıdakilere sahiptir:

  • 68 kalori.
  • 2 gram lif.
  • 1.3 gram protein.

Şeftali ayrıca orta derecede bir vitamin ve mineral kaynağıdır, özellikle:

  • C vitamini.
  • A vitamini
  • Potasyum

ŞEFTALİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

basliksiz-13.jpg

KALP SAĞLIĞI

Tüm meyve türleri, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır, ancak şeftalilerin bazı özel faydaları olabilir. Hayvan çalışmalarında yapılan araştırmalar, şeftali özünün kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Şeftali ayrıca, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan önemli bir besin olan orta derecede bir potasyum kaynağıdır.

GELİŞTİRİLMİŞ SİNDİRİM

Uzmanlar, “Şeftali hem çözünür hem de çözünmez lif içerir” diyor. Çözünür lif, kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutar. Çözünmeyen lif, sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Meyvenin kabuğunu yemek, lif alımınızı en üst düzeye çıkarabilir. Şeftali, lifin iyiliğinin yanı sıra, karnınızı başka şekillerde de mutlu edebilir. Bazı araştırmalar, şeftali çiçeklerinden yapılan çay ve özlerin sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

AZALTILMIŞ İNFLAMASYON

Şeftalilerde ve diğer bitki bazlı gıdalarda bulunan bitki bazlı polifenoller (mikro besinler) ve prebiyotikler (canlı bakteriler) iltihabı azaltabilir ve bu da kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi birçok kronik hastalık riskinizi azaltabilir.

basliksiz-14.jpg

DAHA GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Şeftalilerin kabarık derisi ve sulu eti, C vitamini, polifenoller ve karotenoidler dahil olmak üzere sizin için iyi olan antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücre hasarıyla savaşan bitkilerde bulunan bileşiklerdir ve antioksidan bakımından zengin diyetler, vücudunuzu yaşlanmaya ve kanser de dahil olmak üzere hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilir. Aslında bilim adamları, haftada en az iki porsiyon şeftali yiyen menopoz sonrası kadınların belirli meme kanseri türlerinin daha düşük oranlarına sahip olduğunu bulmuşlardır.

Bazı araştırmalar ayrıca şeftali çekirdeklerinden elde edilen özlerin vücudun alerjik tepkisini azaltabileceğini buldu. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak şeftalilerin bağışıklık sistemine çeşitli şekillerde fayda sağlayabileceğine dair ilgi çekici bir ipucu.

SAĞLIKLI GÖZLER

Uzmanlar, “Şeftali, meyvelerde bulunan kırmızı-turuncu bir pigment olan orta derecede bir beta karoten kaynağıdır” diyor. Vücut, beta karoteni sağlıklı görme için önemli olan temel bir vitamin olan A vitaminine dönüştürür.

DAHA PÜRÜZSÜZ BİR CİLT

Bazı laboratuvar araştırmaları, cilde uygulandığında şeftali çekirdeklerinden veya şeftali çiçeklerinden yapılan özlerin UV hasarını azaltabileceğini ve cildin nemi korumasına yardımcı olabileceğini buldu.