Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, sürpriz bir kararla bankanın getiri eğrisi kontrol programında değişikliğe gitti.

Karara göre BOJ artık 10 yıllık Japon tahvil getirilerinin yüzde 0,25 yerine yaklaşık yüzde 0,5’e kadar yükselmesine izin verecek.

Böylece 10 yıllık tahvil getirisinin daha geniş bir bant aralığında işlem görmesinin önü açılmış oldu. Bankadan yapılan yazılı açıklamada, kararın parasal gevşeme politikasının sürdürülebilirliğini artıracağı belirtildi.

Banka gerçekleştirdiği toplantıda eksi yüzde 0,1 seviyesindeki politika denge faizinde ya da yüzde 0 seviyesindeki 10 yıllık getiri hedefinde ise değişikliğe gitmedi. BOJ tahvil alımlarını ise kayda değer bir artışla aylık bazda 9 trilyon yene (67,5 milyar dolar) çıkartacağını duyurdu.

Bu rakam daha önce aylık 7,3 trilyon yen olarak duyurulmuştu.

Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tamamı politikada değişikliğe gidilmeyeceğini öngörmüş, ancak bankanın tahvil piyasasının işlevselliğini artırmak için daha fazlasını yapması gerektiği görüşünü dile getirmişti.

BOJ’un 10 yıllık getiri tavanına bugüne kadar kararlı şekilde sadık kalması, dolaylı olarak dünya çapında borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan bir çıpa görevi görüyordu. Kararın ardında finansal piyasalarda hareketlilik yaşanırken, BOJ neredeyse tüm vadelerde sınırsız tahvil alımları yapmaya başladı.