Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 1

1/12

BARAN BEKİ | KARAR

Muhtemelen son içten yanmalı motora sahip olacak ve kaslı otomobil tutkunları için her zaman özel bir yeri bulunan Mustang, can sıkan 2.3 litrelik giriş seviyesinde 'tamamen' yenilenmiş bir EcoBoost motoru barındırırken işin ciddileştiği yüksek seviyesinde ise dördüncü nesil bir Coyote motor kullanacak. Yeni 5.0 litrelik V8 motoru, teknolojileri ve '67 model Mustangleri çok da uzaklarda aratmayan bu yeni tasarımı ile bu 2024 Mustang için, bir Amerikan otomobili için, beklentiler yükseltilmiş durumda.

   

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 2

2/12

DAHA AGRESİF ÇİZGİLER

Yeni Mustang'de göze en çarpan noktalardan biri son yıllarda adeta 'yontulmuş' olan o sert köşelerin bu araçta tekrardan bulunması. Yedi kuşağın ardından özlerine dönmeye çalışan bu yaşlı at hakkında Ford'un CEO'su Jim Farley, "Birçok markanın içten yanmalı motorlu araçlardan vazgeçtiği bu dönemlerde yeni nesil bir Mustang'e yatırım yapmak büyük bir iş." yorumunda bulundu.

AÇIKLAMALAR SAMİMİ Mİ?

Farley bu yorumu ile her ne kadar "Bakın biz hala sizleri önemsiyoruz" izlenimi vermeye çalışsa da daha öncesinde tanıtılan Mustang Mach-E göz önüne alındığında bu açıklamalara gönülden inanmamak gerek. Zira kendileri bu otomobili tanıttıklarında bu araç medyada "Yeni Mustang" adıyla haberlere konu oldu ve elektrikli olması bir yana Mustang'in bir SUV araca doğru kaymış olması, birçok kişinin Mustang'e olan sempatisini kaybetmesine neden olmuştu.

   

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 3

3/12


 

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 4

4/12

SONUNDA MANUEL OPSİYONU MU EKLENDİ?

Ford yılların ardından giriş seviyesini alacak kullanıcılarını düşündüğünü kanıtladı. Normalde giriş seviyesi için standart olarak gelen şanzıman seçeneği istendiği takdirde manuel'e geçebiliyor ve her iki şanzıman seçeneğinde de otomobilin arkadan itişe sahip olması değişik otomobil modellerinin tanıtıldığı günümüzde eskiyi arayanlar için bir artı oluyor.

   

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 5

5/12

DEĞİŞİK İNOVASYONLAR?

EcoBoost motorunun 'tamamen' yenilenmesi bir yana araca safkan bir atı hissetmek isteyenlere özel de güncelleştirmeler eklenmiş bulunuyor. Bunlardan en göze batanı bu aracın "Remote Rev" adı verilen ve uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen, kaba tabiriyle 'ara gaz' veren özelliği. Tahminlere göre bu özellik aktif edildiğinde yeni Mustang kendi kendine ara gaz verebilecek ancak bu özelliğin standart olarak sadece otomatik şanzımanda olacağını belirtmekte fayda var. İsterseniz manuel versiyonda da yapabilirsiniz fakat bu durumda pedallara birinin basması gerekebilir.

Ara gaz vermek aslında birçok otomobil sever için çok önemli bir yere sahip fakat günümüzde çoğu otomobilde araç hareket halinde değilken (Park halinde, boştayken) belirli bir devirin üzerine çıkması elektronik olarak engelleniyor. Bazı markalarda aracın ısınmasının ardından bu limitlenmiş devir aralıkları daha yukarılara çıkabilirken genel olarak bu limitlerden kimse pek haz etmiyor.

Öte yandan, EcoBoost motorunda tam olarak nelerin değiştirildiği bilinmezken bu 2.3 litrelik motordan Ford'un daha fazla güç üretmesi bekleniyor. Yeni 5.0 litrelik Coyote V8 motorunda ise çift hava girişi, çift gaz kelebeği gibi eklemeler ile daha çok hava akışı yani daha çok güç beklentisine kolaylıkla girilebilir. İki motor seçeneğinde de hem 6 ileri manuel hem de 10 ileri otomatik şanzıman bulunurken 5.0 litrelik V8 motoru seçip de otomatik alanların çevredekilerinden garip tepkiler alabileceği aşikar.

 

   

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 6

6/12

FORMULA DRİFT PİLOTUNDAN MUSTANG'E ÖZEL 'DRİFT MODU'

Yeni özellikler arasında dikkat çeken ve artık bazı araçlarda standart olmaya başlayan bir başka özellik ise "Drift modu" özelliği. Adından da anlaşılabileceği üzere bu özellik aracın drift yapmasına olanak sağlayacak, bu özelliği barındıran diğer araçlarda sistemin daha kolay drift yapılmasına olanak sağladığı hatta bazı modellerde resmen açının bile ayarlanabildiği rivayetleri dolaşmakta. Ford için bu özelliği Formula Drift pilotu Vaughn Gittin Jr.'ın geliştirdiği göz önüne alındığında bu özelliğin açılması halinde bir profesyonele yakın drift yapabileceğiniz tahmininde bulunabiliriz.

Bazı araçlarda ise bu sistem (Dört tekerlekten çekiş) gücü daha çok arkaya aktararak biraz daha az süslü bir işlem gerçekleştiriyor.


 

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 7

7/12


Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 8

8/12

Ford Mustang Mach-E ve Yeni Ford Mustang

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 9

9/12

DÜŞÜK GECİKMELİ, ŞATAFATLI, KİŞİSELLEŞTİRİLEBİLİR EKRANLAR

Meraklısı az olsa da aracın iç tasarımında ise kullanılan dijital göstergelerin büyütüldüğü belirtiliyor ve bununla beraber 12.4" dijital göstergenin hemen yanında 13.2" büyüklüğünde dokunmatik olan bir ekran bulunuyor. Sync 4 adı verilen yazılımı kullanan bu otomobilin yazılımı ise ünlü oyun motoru Unreal Engine ile çalışıyor. Bu da özellikle de oyun oynarken düşük gecikmeye ve süslü efektlere alışmış olan Gamer gözler için 'vitamin' niyetine eklenmiş olan hoş bir geliştirme.

Kullanıcıya özel kişiselleştirme seçeneklerini de barındıran bu yeni ekranlar Mustang'in gelişmekte olan teknolojiye ayak uydurduğunu gösterirken atalarını da unutmadığını gösteriyor.

   

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 10

10/12

ÖZEL ZEVKLERE HİTAP EDEBİLMESİ İÇİN BOL OPSİYONLU

Mustang Mach-E'den sonra gözler bir irkilmiş olsa da Mustang'de korkulacak kadar değişmemiş olan yeni nesil bir el freni bulunuyor. Ford'un oldukça iddialı olduğu "Elektrikli Performans Park Freni" denilen bu sistem Ford'a göre drift gibi işler için oldukça hazır. Bu yeni el freni aslında normal bir el frenine benziyor fakat kaba kuvvetin aksine burada sistem tamamen elektronikler ile yönetiliyor ve Ford bu "elektronik drift freninin" iyi işler başarabileceğinden çok emin. En kötü ihtimalde, en azından düğmeli değil ve normal el frenine benziyor.

Modernleşen bu araç özel zevklere hitap edebilmesi adına da birçok farklı jant tasarımı, farklı renkte fren kaliperleri, özelleştirilebilir kabin gibi seçenekleriyle kişiselleştirme adına güzel adımlar atmış.

   

Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 11

11/12


Daha teknolojik ve daha güçlü! Kendi kendine ara gaz verebilen Yeni nesil Ford Mustang ezber bozdu... 12

12/12

2023'ÜN YAZ AYLARINDA GELMESİ BEKLENİYOR

Beygirlerin hiç olmadığı kadar sinirli olduğu, malzeme kalitesinin arttırıldığı, özel zevkler için özel seçeneklerin getirildiği ve teknolojiye ayak uydurmuş olan bu yeni Mustang'in 2023'ün yaz aylarında satışa sunulması bekleniyor.